Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zvláštna akcia NAKA na súde: Chceli prehľadať priestory bratislavského súdu a získať spisy Makóa a Beňu
Zdielať na

Zvláštna akcia NAKA na súde: Chceli prehľadať priestory bratislavského súdu a získať spisy Makóa a Beňu

BRATISLAVA / Žiadali dôkaz k objasneniu zločinov, no namiesto toho si narobili problémy. Reč je o prípade elitných policajtov NAKA z východu, ktorí chceli prehľadať priestory bratislavského súdu. Okrem spisu, ktorý sa týka kajúcnika Ľudovíta Makóa či Borisa Beňu chceli údajne získať aj utajovanú prílohu - no nepochodili.

V pondelok, 25. apríla, niečo po 16:40, teda v čase, kedy sa už väčšina zamestnancov súdu poberala z pracoviska domov. To sa ale netýkalo strážnika, ktorý pokojnú službu rozhodne nemal. Postarali sa o to príslušníci NAKA, ktorí rovnako popoludní neoddychovali. Dôvodom bol vraj príkaz, na základe ktorého sa u strážnika dožadovali urobiť prehliadku nebytových priestorov. Podľa informácií televízie JOJ strážnik objektu kontaktoval predsedu súdu, ako aj službukonajúceho sudcu.

Popis celej udalosti je aj v úradnom zázname

"V čase medzi 18-19 hodinou sa dostavil na tunajší súd službukonajúci sudca. Traja príslušníci policajného zboru a službukonajúci sudca vošli do priestoru budovy za neznámym účelom. Do toho času nebol poskytnutý žiadnemu príslušníkovi policajného zboru vstup do budovy. Po cca 15 minútach opustili budovu príslušníci policajného zboru aj so službukonajúcim sudcom," informácie z úradného záznamu. 

Podobný scenár sa zopakoval aj nasledujúci deň

Elitní policajti z NAKA prišli na tento súd opäť. Tentokrát už ale pred siedmou hodinou ráno. Strážnika informovali, že sú dohodnutí s predsedom súdu. "Pri preukázaní služobným preukazom im bol z mojej stany umožnený vstup do budovy s oboznámením, že momentálne sa tu nikto kompetentný v tomto čase nenachádzal. Po mojom oboznámení tvrdili, že sú dohodnutí a vybrali sa pred kanceláriu predsedu súdu," informácie z úradného záznamu. 

Policajné prezídium sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo. O niečo zhovorčivejší bol minister vnútra. "Nemám úplne detailné informácie, ale som v kontakte s prezidentom policajného zboru a určite sa k tomu vyjadrí prezídium a myslím, že aj na zajtra je zvolaný výbor pre obranu a bezpečnosť, kde bude toto témou," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

Policajti hľadali spis Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu 

Elitní policajti vraj hľadali spis a utajovanú prílohu v prípade, kde Ľudovít Makó a Boris Beňa čelia obvineniu z krivej výpovede, v kauze údajného úplatku pre bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. "Potvrdzujem informáciu, že útvar PPZ NAKA Odbor Východ zasahoval na Okresnom súde Bratislava III v dňoch 25.04.2022 a 26.04.2022. K ďalším okolnostiam sa vyjadrovať nebudem," stanovisko predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta. 

Predseda spomínaného okresného súdu podal podnet Súdnej rade. Tá má vyšetriť, či pri zaisťovaní dôkazu pochybili policajti alebo niekto iný. "Zaistenie dôkazu, to je teda bežný úkon v trestnom práve, v procesnom trestnom konaní. Či došlo k takémuto úkonu v súlade so zákonom, alebo sú tam nejaké problémy, to ukáže naše šetrenie, ktoré sme už spustili," tvrdí predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy