Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európska komisia navrhla nové protiruské sankcie, tento rok chce ukončiť dovoz ruskej ropy
Zdielať na

Európska komisia navrhla nové protiruské sankcie, tento rok chce ukončiť dovoz ruskej ropy

ŠTRASBURG / Európska komisia navrhuje do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie. Oznámila to v stredu, 4.mája, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Európsky blok podľa nej v rámci šiesteho balíka protiruských sankcií tiež odpojí od medzinárodného platobného systému SWIFT najväčšiu ruskú banku Sberbank a dva ďalšie bankové domy. Aby sankcie nadobudli platnosť, musia ich jednomyseľne schváliť členské krajiny. Podľa diplomatov sa čaká diskusia o ropnom embargu. Slovensko podľa Sulíka podporuje zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ, žiada pre seba prechodné obdobie. Česko podporí zákaz dovozu ruskej ropy, pokiaľ bude mať odklad.

Európska komisia chce tiež potrestať predstaviteľov ruskej armády zodpovednej za zverstvá proti civilistom v meste Buča a za útok na Mariupoľ. Trojica ruských štátnych televízií šíriacich kremeľskú propagandu má mať zakázané vysielať v únijných krajinách. Podľa von der Leyen je cieľom sankcií rovnako, ako v prípade predchádzajúcich postihov, obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovať v agresii proti Ukrajine. "Putin chcel vymazať Ukrajinu z mapy. Rozhodne neuspeje. Naopak, Ukrajina povstala v jednote. A teraz sa potápa jeho krajina, Rusko," vyhlásila von der Leyen, podľa ktorej má nový sankčný balík ďalej oslabiť ruskú ekonomiku a znemožniť jej modernizáciu.

Jeho najdiskutovanejšou súčasťou je embargo na dovoz ruskej ropy, ktorý v minulých rokoch tvoril štvrtinu všetkého ropného importu do únijných krajín až ktorého má Putinov režim značné príjmy. Komisia navrhuje ukončiť do šiestich mesiacov dovoz surovej ropy a do konca roka aj upravených ropných produktov. "Nebude to ľahké, niektoré členské krajiny sú silne závislé na ruskej rope. Ale my na tom jednoducho musíme pracovať," povedala šéfka exekutívy Únie.

Nové sankcie majú výrazne rozšíriť doterajšiu pôsobnosť opatrení zameraných na ruský bankový sektor

Okrem Sberbank majú byť podľa diplomatov citovaných bruselským webom Politico od medzinárodného systému platieb odpojené aj Moskovská kreditná banka a Ruská poľnohospodárska banka. "Tým zasiahneme banky, ktoré sú systémovo zásadné pre ruský finančný systém a pre Putinovu schopnosť ničiť," uviedla von der Leyen. Okrem zoznamu potrestaných bankových domov zostáva Gazprombank, na ktorej účet majú podľa Putinovho nariadenia únijné krajiny prevádzať peniaze za ruský plyn.

Popri vojenských predstaviteľoch sa má podľa zdroja AFP novo týkať zmrazenia majetku a zákaz ciest do EÚ napríklad patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla, ktorý verejne podporuje ruskú inváziu. Na zoznam obsahujúci vyše tisíc ľudí má podľa dnešného návrhu pribudnúť 58 mien.

Slovensko podporí embargo pri dovoze ruskej ropy, žiada pre seba prechodné obdobie

Slovensko podporuje sankcie Európskej únie voči Rusku, a to aj pri zavedení embarga dovozu ruskej ropy. Ako zdôraznil po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík, nie je pravda, že sa Slovensko nepripojí k sankciám proti Rusku. "Postupujeme spoločne s EÚ. Žiadame ale aj solidaritu. Ak príde embargo na ropu, tak v poriadku, ale tvrdíme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa k situácii prispôsobíme,“ povedal Sulík s tým, že prechodné obdobie by malo trvať zhruba tri roky.

Podľa Sulíka s prechodným obdobím partneri v EÚ súhlasia

Diskutuje sa o tom, aká bude dĺžka prechodného obdobia. "Maďarsko chce trvalú výnimku. Tu nás spájať s Maďarskom je podlé a nekorektné,“ podotkol Sulík. Slovensko bude podľa neho stáť prechod na inú ako ruskú ropu zhruba 160 miliónov eur. Niečo by mohla preplatiť aj Európska únia. "Toto však nepôjde zo dňa na deň, ani z roka na rok,“ konštatoval Sulík s tým, že stále presviedča svojich partnerov v EÚ, aby sa zrušilo obchodovanie s emisnými povolenkami, čím by sa znížili ceny energií na trhoch a tým by Rusko dostávalo menej peňazí.

Česko podporí zákaz dovozu ruskej ropy, pokiaľ bude mať odklad

Česká republika je pripravená podporiť zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ, pokiaľ bude mať odklad dovtedy, kým bude navýšená kapacita ropovodov, ktoré môžu do SR ropu dopraviť. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to povedal český premiér Petr Fiala (ODS). Česká vláda sa snaží dosiahnuť odklad na dva, prípadne tri roky. Potom bude pripravená podporiť šiesty európsky sankčný balíček. "Aby sa Európa zbavila energetickej závislosti na Rusku, potrebujeme na to solidaritu európskych krajín," uviedol ministerský predseda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy