Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Migračnú vlnu vojnových utečencov z Ukrajiny sprevádza aj kriminalita. Zapojení sú aj Slováci
Zdielať na

Migračnú vlnu vojnových utečencov z Ukrajiny sprevádza aj kriminalita. Zapojení sú aj Slováci

SLOVENSKO/ UKRAJINSKÁ HRANICA / Kupujú si falošné lekárske potvrdenia o nespôsobilosti na vojenskú službu, utekajú ukrytí v dodávkach s nápisom humanitárna pomoc, alebo jednoducho skúšajú šťastie cez našu zelenú hranicu. Migračnú vlnu vojnových utečencov z Ukrajiny sprevádza aj kriminalita a zapojení sú už aj Slováci. V obci Ubľa zadržali dvoch našincov, ktorých obvinili zo zločinu prevádzačstva v štádiu pokusu.

Podozrivé vozidlo hraničiari kontrolovali v obci Ubľa v blízkosti kultúrneho domu. "Podľa našich informácii mali za odplatu dvaja muž odviezť muža pôvodom z Ukrajiny, ktorý nelegálne prekročil tzv. zelenú hranicu medzi Slovenskom a Ukrajinou," informuj hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. 

Ukrajinec sa podľa zistení TV JOJ chcel vyhnúť vojenským povinnostiam a preto sa krajinu rozhodol opustiť nezákonne. Cez hraničné priechody prejsť nemohol, keďže mužov z Ukrajiny vo veku od 18 do 60 rokov nepúšťajú. V Ubli naňho čakali dvaja Slováci. Tých vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil zo zločinu prevádzačstva, spáchaného v štádiu pokusu. Okresný prokurátor v Humennom ale toto uznesenie zrušil pre nedostatok dôkazov. "Uznesenie o vznesení obvinenia vyhodnotil dozorujúci prokurátor, ako predčasné pri nedostatočných skutkových zisteniach vo vzťahu k objektívnej a subjektívnej stránke posudzovaného trestného činu," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Podľa krajskej prokuratúry totiž v prípade figuruje aj ďalšia osoba a to organizátor, ktorý mal prevádzačskú akciu riadiť. Kým dvaja podozriví Slováci čakajú na to, ako dopadne vyšetrovanie, Ukrajincovi, ktorému mali pomáhať, na Slovensku žiaden trest nehrozí, keďže sa dopustil iba priestupku. "Za uvedený priestupok je každá osoba riešená podľa zákona o priestupkoch napomenutím," informuje hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. 

Od začiatku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine prišlo už takto nelegálne na Slovensko 205 osôb. S dezertérmi bojuje úspešne aj ukrajinská polícia. Pred pár dňami sa im v blízkosti našich hraníc podarilo zadržať muža, ktorý vyhotovoval falošné lekárske potvrdenia o nespôsobilosti na vojenskú službu. Falošných potvrdení stihol predať niekoľko, polícia uňho našla 40-tisíc dolárov v hotovosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy