Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jej manžel dostal 16 rokov za 3 rastliny marihuany, ona prosí politikov o pomoc
Zdielať na

Jej manžel dostal 16 rokov za 3 rastliny marihuany, ona prosí politikov o pomoc

SLOVENSKO / Jej manžel dostal 16 rokov za 3 rastliny marihuany, ona obvoláva, vypisuje listy a navštevuje politikov s prosbami o pomoc. Prípad manželov Weizerovcov je ďalším v poradí, kedy pestovateľ marihuany dostal trest ako člen drogového gangu s heroínom. Zmeny legislatívy im zatiaľ nepomohli.

"Dve kravy máme na mlieko, vyrábam syr, tvaroh," hovorí manželka obžalovaného Irena Weizerová. Manželia Weizerovci na farme chovajú zvieratá, vyrábajú mliečne výrobky a oplátky. Teraz hrozí, že o polovicu majetku prídu pre rozhodnutie trnavského súdu. Ten poslal manžela pani Ireny do väzenia na 16 rokov s tým, že mu zaistil aj jeho časť farmy a domu, ale aj účty či auto.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Kým sa tak stane, manželia chcú zabojovať všetkými dostupnými prostriedkami. Odmietajú, že pán Miloslav je drogový díler. Poškodilo mu aj to, že doma mal starožitnú zbraň a jednu prerobenú. 

Pred necelými dvomi rokmi stál na ich pozemku fóliovník, kde si Weizerovci pestovali zeleninu a aj 11 rastlín konope. THC sa preukázalo iba v 3 z nich. "Chcel si z nich vyrobiť fénixove slzy tým, že má obštrukčnú chorobu pľúc a vysoký tlak, vždy si ich kupoval v Prahe a dostal nápad, že si to vypestuje doma," hovorí Weizerová.

Fénixove slzy sú preparátom z konope. Na ich výrobu sú potrebné živé rastliny. Polícia marihuanu, ktorú zaistila u pána Miloslava, vysušila, aby zistila, či má psychotropné účinky. Tým sa podľa advokáta v troch rastlinách prejavili mierne zvýšené hladiny THC. "Pri tom sušení je dôležité, kde to sušíte, ako to sušíte, pri akej teplote, vlhkosti a to všetko ovplyvňuje hodnotu," informuje advokát Igor Ribár. 

Paradoxne, po policajnej akcii na farme vlani začali rásť ďalšie rastliny. Keď ich totiž policajti prenášali, vysypali sa z nich semená. Trvalo niekoľko týždňov, kým pani Irena presvedčila políciu, aby rastliny prišli zlikvidovať.

20-ročný trest naďalej hrozí aj Jozefovi Siposovi, a to za výrobu konopných mastí. Krajský súd jeho prípad vrátil na opätovné konanie. Marihuanova novela z dielne Oľano im nepomohla. "Je pravda, že naďalej vieme aj o rôznych špecifických a individuálnych prípadoch, ako je výroba mastí, ktoré ešte riešime," uviedol poslanec Kristián Čekovský (OĽaNO).

Veľkú novelu finalizuje ministerka Kolíková, poslanci Oľano hľadajú možnosti aj na ministerstve zdravotníctva. "Ako by sa mohlo následne ďalej využívať to konope na medicínske účely, aby niekto, kto s tým pracuje, aby mu nehrozilo 15-20 rokov," hovorí Čekovský. "Ja by som bola najradšej, aby ho čím najskôr odsúdili, nech sa môžeme obrátiť na Ústavný súd SR a do Štrasburgu," tvrdí Weizerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy