Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z odborného usmernenia pre lekárov je vážny politický spor. Zmenu pohlavia musí riešiť koalícia
Zdielať na

Z odborného usmernenia pre lekárov je vážny politický spor. Zmenu pohlavia musí riešiť koalícia

BRATISLAVA / Usmernenie určené pre zdravotníkov pri zmene pohlavia je platné len pár týždňov, ale jeho životnosť je otázna. Dvadsať poslancov strany OĽANO, vrátane premiéra očakáva, že minister Vladimír Lengvarský usmernenie stiahne.

"No toto usmernenie vznikalo nadštandardným procesom na ministerstve zdravotníctva 3 roky, takže to stiahnutie je možné, samozrejme, po diskusií, ktorá by mala reflektovať odlišné názory, ktoré máme," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Ja som absolútne pobúrená. Pobúrená tým, čo sa za tých pár hodín deje. Aktuálne tu hrozí, že lekári prestanú poskytovať tento typ zdravotnej starostlivosti, ak odborné usmernenie bude stiahnuté. Práve poskytovatelia a poskytovateľky žiadali ministerstvo zdravotníctva niekoľko rokov o prijatie takéhoto usmernenia, pretože nemali žiadne právny rámec na poskytovanie tohto typu zdravotnej starostlivosti," vyjadrila sa Zara Kromková z poradenského centra Prizma.  

Transrodoví ľudia nerozumejú vlne odporu, k schváleniu usmernenia došlo po opakovanom naliehaní ombudsmanky, ministerstva spravodlivosti a odporúčaniam európskych inštitúcií. "Iba jednoduchým spôsobom upravuje postup zdravotníckych pracovníkov pacientov v tejto otázke," uviedol minister Lengvarský. 

​Poslanec Kremský: Prisľúbil, že ho stiahne

"Ide o to, že toto usmernenie bolo vydané bez verejnej diskusie. Je to téma, ktorá v koaličnej zmluve, že sa nebude otvárať, pokiaľ na tom nebude zhoda celej koalície. Sme proti tomu, aby sa takéto niečo menilo takýmto spôsobom a žiadame o stiahnutie takéhoto usmernenia," vyjadril sa poslanec Peter Kremský z OĽaNO. 

Charlotta zo Špišskej Novej Vsi tranzíciou prechádza, na hormonálnej liečbe je šesť mesiacov  a o ďalších šesť by mohla požiadať o zmenu mena a výmenu dokladov pohlavia, ale nestane sa to, ak usmernenie stiahnu. "Budem musieť podstúpiť kastračný zákrok aj keby som možno nechcela. Nie je žiadne usmernenie ako má vyzerať tranzícia, každý lekár si to robí podľa seba. Nie je to príkazom, ale väčšina to vyžaduje," reagovala Charlotte. 

Poslankyňa Bittó Cigániková: Sme za to, aby sa politika a náboženstvo nemiešali do odbornej práce ľudí

Za koaličnú stranu SAS sa vyjadrila poslankyňa Jana Bittó Cigániková: "SAS určite bude za to, aby sa opäť politika a náboženstvo nemiešali do odbornej práce ľudí, ktorí to roky študujú a obetovali svoj život na to, aby pomáhali iným. Na rozdiel od kolegov, ktorí chcú toto blokovať".

"Prisľúbil, že ho stiahne. A očakávame, že tak urobí a svoje slovo splní," uzavrel Kremský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy