Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Usmernenie pre zdravotníkov, ktoré vyvolalo veľké emócie. Stanovuje pravidlá pri zmene pohlavia
Zdielať na

Usmernenie pre zdravotníkov, ktoré vyvolalo veľké emócie. Stanovuje pravidlá pri zmene pohlavia

BRATISLAVA / Transrodoví ľudia na Slovensku oceňujú jednotné usmernenie o poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri zmene pohlavia, ktoré vydalo ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva zvolalo tlačovú konferenciu, kde vysvetlilo, prečo nové usmernenie vypracovali. Proti je KDH, ktoré tvrdí, že zmena pohlavia nie je možná.

Zuzana je zakladateľkou poradenstva pre transrodových ľudí, sama prešla tranzíciou. "Doposiaľ na Slovensku neexistovala žiadna legislatívna úprava samotného procesu tranzície. To usmernenie naozaj veľmi vítam a je výsledkom práce poskytovateľov a poskytovateliek zdravotnej starostlivosti. Je to čisto odborné metodické usmernenie pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou," vyjadrila sa Zuzana z poradenského centra Prizma. 

"Každý lekár bol v právnej neistote, či lekársky posudok, ktorý vystaví, je možné využiť, použiť, či neodkrýva údaje, ktoré nemá odkryť. Teraz je to jasne definované. Nemyslím si, že prišla taká veľká zmena, ktorá by mala začať spoločenskú debatu," povedala prezidentka psychiatrickej spoločnosti, Ľubomíra Izáková. "Jedná sa skutočne o materiál, ktorý je vysoko odborný, preto sa to volá odborné usmernenie, aby vedel, ak potrebujem chirurgický operačný výkon, tak idem urológ, gynekológ, chirurg, plastický chirurg. Ak potrebujem psychoterapiu, tak klinický psychológ," vysvetlil Peter Macho, generálny riaditeľ sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva. 

"Z nášho pohľadu sme kategoricky proti," vyjadrila sa Monika Kolejáková, členka strany KDH. Aj keď KDH je kategoricky proti, Slovensko s usmernením mešká celé desaťročia. takéto usmernenie na Slovensku mešká celé desaťročia. "Dôležitosť tohto usmernenia vyplýva z viacerých povinností, na ktoré sme boli opakovane upozornení, tak verejnou ochrankyňou práv, taktiež sme boli opakovane dotazovaní ministerstvom spravodlivosti, aby sme postupovali v súlade s európskou legislatívou," povedal Macho. "Je to vlastne prvá regulácia procesu právne zmeny pohlavia od roku 1981. Za tých 40 rokov sa veľa zmenilo, nielen v medicíne, ale aj v štáte, spoločnosti. Najväčší pokrok je, že sa zvýši dostupnosť tranzície, pretože doteraz túto situáciu riešilo pár lekárov na Slovensku, ktorí mali dlhé čakacie doby. My od toho očakávame, že teraz, keď budú pravidlá, tak sa do toho zapojí viac lekárov, pretože to bol problém, že nevedeli ako postupovať," vyjadril sa Martin Macko z iniciatívy Inakosť. 

"Zo zahraničia máme informácie, že tá liečba môže zlyhať. Aby sa tak vážny dokument prijal a implementoval je rozhodne treba domyslieť aj dôsledky," povedala Kolejáková zo strany KDH. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy