Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň narcisov: Slovensko sa 28. apríla opäť sfarbí dožlta
Zdielať na

Deň narcisov: Slovensko sa 28. apríla opäť sfarbí dožlta

BRATISLAVA / Slovensko zajtra opäť zaplavia žlté narcisy – symbol boja s rakovinou. Po dvoch pandemických rokoch to bude taký Deň narcisov, aký si pamätáme z minulosti – s dobrovoľníkmi v uliciach a s mnohými sprievodnými akciami. A s tým istým odkazom: ľudia s rakovinou sú extrémne ohrozenou skupinou a v oblasti onkológie je u nás stále čo zlepšovať.

Musím povedať, že keď som sa pripravoval, zistil som, že je to presne 35 rokov od prvej akcie, na ktorej sa objavil takýto symbol. Myslím, že to bolo v Írsku, ale aj u nás má žltý narcis pomerne dlhú tradíciu.

Áno presne tak. Ďakujeme za pozvanie do štúdia práve k tejto téme, alebo už k takému fenoménu, slovenskému, akým je zbierka deň narcisov, ktorá sa bude konať zajtra. Zbierka deň narcisov, má vyjadrovať solidaritu s onkologickými pacientami. Aj preto si práve narcis pripíname. Vieme o tom, že na svete a teda najmä na Slovensku prebieha niekoľko zbierok. Zbierame napríklad aj mince pohľadnice atď.. Existuje veľa zbierok, ktoré pomáhajú rôznym ľudom.

Toto je to taká vlajková loď pre onkologický program alebo v oblasti onkológie.

Pre onkologických pacientov na Slovensku je najvzácnejšia a to je vlastne aj mottom tohto ročníka, najvzácnejšia zbierka, Deň narcisov.

Máme za sebou dva pandemické roky. Dotklo sa to aj Dňa narcisov. Aký bude ten tohtoročný?

Áno dotklo sa to nielen onkologických pacientov, ktorí boli najohrozenejšou skupinou alebo patrili medzi ohrozené skupiny, ale aj Ligy proti rakovine a Dňa narcisov, kedy sme zaznamenali oba pandemické roky 75 percentný pokles. Preto veríme, že tá sila v uliciach dobrovoľníkov, ktorých je tento rok vyše 9 tisíc v uliciach, že dodá tomu to, čo tu bolo predtým. 

Všetci si to pamätáme, to sú ulice, kde sa nedá žltým narcisom vyhnúť, aspoň zajtra a opäť to bude tak.

Budeme sa snažiť a bude to teda zajtra 28.4. vo štvrtok, kedy si budete môcť pripnúť narcis v uliciach, ale aj vo vybraných obchodoch ešte piatok 29. Ale okrem tejto zbierky v uliciach sme pripravili moderné formy, ktoré budú online, takže môžete prispieť na www.dennarcisov.sk. Formulárom alebo priamo na účet, QR kódom alebo smskou na číslo 848 v hodnote 3 eurá. 

Všimol som si, že sa dajú kupovať aj rôzne predmety, tričká ponožky a z toho tak isto ide zisk.

Áno presne tak rôzne produkty. To už tiež sa stalo takou tradíciou a sme teda veľmi radi, že slovenské firmy sú k tomu naklonené. Máme samozrejme k dispozícií aj QR kód, ktorý je aj na pokladničkách a aj online ho môžete získať. A taktiež modernizujeme vo forme virtuálneho narcisu, ktorý je možné získať na stránke, ale aj vo vybraných e-shopoch, ktoré sa k nám tiež priradili

Ako rozdáte peniaze? Komu je výťažok venovaný, a na aké projekty ide? 

Je to pre onkologických pacientov a ich blízkych. Liga proti rakovine z nich celý rok potom realizuje svoje projekty a je to napríklad bezplatná onkologická poradňa, ktorá funguje nonstop pre pacientov a ich blízkych. Sieť onkologických psychológov, jednorazový finančný príspevok hmotnej núdzi, projekt Vystrihaj sa Slovensko, kde sa ľudia strihajú v kaderníctvach a potom nám venujú vlasy. My z nich vyrábame parochne zo živých vlasov pre onkologické pacientky. To je taký obľúbený projekt, keďže naozaj tých pacientiek je veľa. Potom sú to relaxačné týždňovky, rodinné týždňovky, kde chodí celá rodina. Projekt Náhradný domov, ktorý máme, je pre rodičov detských onkologických pacientov.

Myslím, že celý zoznam nájdeme aj na Vašej stránke, že je ešte dlhší.

Áno, je toho naozaj veľa.

Tie dva roky boli pre onkologických pacientov veľmi zlé? Pýtam sa preto, lebo tá biela medicína takmer celá stála. Aj keď ministerstvo vždy hovorilo, že výnimku má onkologický program.

Snažili. A snažili sme sa najmä aj my, a naozaj tie posledné dva roky sme veľmi venovali aj advokácii pacienta. Na základe našich skúseností, kontaktov, sme sa snažili v dôležitých inštitúciách, ako je ministerstvo zdravotníctva alebo národný onkologický inštitút, podporovať hlavne  lepšiu zdravotnú starostlivosť pre pacientov. Čo sme teda my zaznamenali, bol u nich problém najmä po tej psychickej stránke. Nielen u onkologických pacientov, ale u všetkých bol taký problém. Naša sieť onkologických psychológov a onkologické poradne fungovali naozaj naplno. Boli to také špecifické, individuálne prípady, ktorým sme sa museli venovať. Takže naozaj boli to náročné roky a veríme, že zajtra nám zbierka vyjde lepšie, a teda aj počasie vyjde lepšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy