Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko chcelo pristúpiť na ruské podmienky, Sulík sa asi nechal voviesť do omylu
Zdielať na

Slovensko chcelo pristúpiť na ruské podmienky, Sulík sa asi nechal voviesť do omylu

BRATISLAVA / Na plynnom trhu momentálne vládne chaos. Kremeľ zastavil dodávky do Poľska a Bulharska, ostatným štátom sa vyhráža. Ak nezaplatia v rubľoch, môžu na ne zabudnúť.

Ruské strašenie očividne pomáha, podľa agentúry Bloomberg si v Gazprome otvorilo účet v ruskej mene až desať odberateľov. Štyria už zaplatili, od ostatných sa to očakáva v blízkej dobe. Nás môže trápiť až ďalšia časť ich zistenia - na zozname je aj Slovensko.

Richard Sulík sa jednoznačnej odpovedi vyhol. "Počkáme ako sa situácia vyvinie, čo spravia iné krajiny. Mám obavu, že by takéto informácie mohli napáchať škody," povedal minister hospodárstva. Z vyjadrenia vyplýva, že sme konto vytvorilo pre istotu, na razantný krok máme ešte čas - termín úhrady nasledujúcej faktúry je stanovený na 20. mája.

Podľa strany HLAS-SD musí vláda ľuďom garantovať energetickú bezpečnosť krajiny. "Povinnosťou vlády a jej predsedu je zabezpečiť, aby sme mali čím kúriť a aby nebol zlikvidovaný slovenský priemysel. Nie robiť teatrálne gestá, za ktoré ich možno niekto v zahraničí potľapká po pleci, ale ktoré nemajú nič spoločné so záujmami ľudí na Slovensku," povedal Peter Pellegrini, ktorý zároveň uvádza, že ani medzi štátmi EÚ neexistuje jednotný postoj k problematike.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyden upozornila krajiny únie na to, že vyhovenie ruskej požiadavke môže oslabiť sankcie proti najväčšej krajine sveta. Sulík však ešte predtým posúdil, že inštitúcia tohto názoru nie je, a ak konal, tak pravdepodobne v omyle. Rubeľ je najsilnejší za viac ako dva roky, ďalšie činy európskych lídrov budú mať na jeho rast či pokles výrazný vplyv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy