Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič v Ranných novinách TV JOJ: Chcem, aby sme boli prorodinný a sociálny štát
Zdielať na

Matovič v Ranných novinách TV JOJ: Chcem, aby sme boli prorodinný a sociálny štát

BRATISLAVA / Aká bude pomoc štátu pri zdražovaní a inflácii? Táto otázka rezonuje v spoločnosti v posledných týždňoch. Návrh pomoci ohrozeným skupinám je na svete a viac o ňom povedal minister financií Igor Matovič v relácii Ranné noviny TV JOJ.

Matovič o zatýkaniach: Podľa seba súdim teba

"Ja si myslím, že orgány činné trestnom v konaní majú absolútnu slobodu a zaslúžia si spravodlivý proces," okomentoval Igor Matovič aktuálne zatýkanie Roberta Kaliňáka a obvinenia ďalších osôb, medzi ktorými je aj bývalý premiér Robert Fico. 

Za 10 rokov zvýšili prídavok na dieťa o 2 eurá, teraz za polroka o 15 eur

"Druhá časť je systematická, ktorá bude stáť 1,3 miliardy budúci rok, ale aj každý ďalší rok. Som rád, pretože je to taká podpora, ktorú už žiadny politik nezoberie späť," okomentoval Matovič. "Za 10 rokov sa príspevok na dieťa zvýšil iba o dve eurá, do januára to zvýšime o takmer 15 eur," povedal k svojmu plánu Matovič. Motivovať rodičov k zamestnaniu má práve aj daňový bonus

Voľnočasové poukazy

"Od januára budúceho roku bude mať každé dieťa nabitý svoj účet, kde získa 60 eur na krúžky alebo doučovanie. Pre všetky deti bez rozdielu," vysvetlil Matovič v Ranných novinách. Ide o peniaze, s ktorými bude hospodáriť rodič a môže ich využiť alebo na doučovanie, alebo na krúžky, podľa svojho uváženia. Naopak daňový bonus je pre deti pracujúcich detí a má motivovať do práce aj rodičov. 

Matovič: Chcem, aby sme boli prorodinný a sociálny štát

"Toto bola moja osobná ambícia, aby sme po tejto kríze vyšli z toho ako prorodinný a sociálny štát," uviedol k svojmu návrhu Matovič. Detailný plán, kde na to vziať predstaví až tesne pred podaním návrhu na vládu. "Sú tam také opatrenia, na ktoré by sa mohli niektorí pripraviť a chcieť to zmariť, takže to predstavíme až tesne pred," povedal Matovič. 

Kde na to vezmeme peniaze?

"Z úspory, chceme, aby štát menej míňal, ale to predstavíme až na poslednú chvíľu. Druhé opatrenia sú tam také, že v tejto ťažkej situácii sú tam mimoriadne bohaté firmy, ktoré pôsobia na regulovanom trhu. To znamená, že nemajú dokonalú konkurenciu a tie by mohli zo svojich vysokých ziskov prispieť viac. Už aj dnes oni platia odvod z regulovaných subjektov, je to niečo vyše 4 % zo svojho ročného zisku a myslíme si, že ten podiel by mohol byť väčší," uviedol Matovič. 

​Aký je plán, ktorý predstavil Igor Matovič?

1. JEDNORAZOVÝ PRÍDAVOK NA DIEŤA
Rodičom všetkých detí, ktorí na nich poberajú prídavok jednorazovo vyplatíme zvýšený prídavok na dieťa 100 EUR. Pomôžeme tak 661 000 rodičom viac ako 1,1 milióna detí.

2. JEDNORAZOVÝ PRÍSPEVOK DOMÁCNOSTIAM V HMOTNEJ NÚDZI
Všetkým približne 58 000 domácnostiam v hmotnej núdzi, v ktorých býva viac ako 121 000 občanov vyplatíme príspevok 100 EUR.

3. JEDNORAZOVÝ PRÍSPEVOK SENIOROM
Všetkým seniorom vo veku 62 rokov a viac, ktorí nemajú nárok na dôchodok a teda ani 13. dôchodok, vyplatíme príspevok 100 EUR. Pomôžeme tak viac ako 102 000 slovenským seniorom.

4. JEDNORAZOVÝ PRÍSPEVOK OPATROVATEĽOM A OSOBNÝM ASISTENTOM OSÔB S ŤZP
Približne 80 000 opatrovateľom a osobným asistentom vyplatíme príspevok 100 EUR. Aj týmto opatrením opäť potvrdzujeme dôležitosť podpory sociálnej starostlivosti o zraniteľných občanov, o ktorých sa opatrovatelia a osobní asistenti starajú.

5. JEDNORAZOVÝ PRÍSPEVOK NÁHRADNÝM RODIČOM

Približne 7 500 profesionálnym náhradným a náhradným rodičom vyplatíme príspevok 100 EUR. Ak tomu navyše trvalé zvýšenie prídavku na dieťa z 25,88 € na 30 € od 1. júla a od 1. januára 2023 až na 40 €

A zvýšenie daňového bonusu na deti do 15 rokov od 1. júla na 70 € a od 1. januára 2023 až na 100 € a zvýšenie daňového bonusu na deti nad 15 rokov od 1. júla na 40 € a od 1. januára 2023 až na 50 €.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy