Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Armádna technika prejde modernizáciou, pôjde o miliardový nákup
Zdielať na

Armádna technika prejde modernizáciou, pôjde o miliardový nákup

BRATISLAVA / Slovenská armáda prejde veľkou modernizáciou, ktorá výrazne posilní našu obranyschopnosť. Hlavnou akvizíciou bude nákup obrnených vozidiel nedávno schválený vládou.

Ozbrojené sily chcú robiť zmeny, ktoré podľa kompetentných mali prísť už dávno. Nominant SNS a vtedajší minister obrany Peter Gajdoš pred dvoma rokmi uznal, že v prospech obnovy mohlo byť urobené viac. Dnes sa pracuje práve s investíciami predchodcov, bývalá vláda za vyše miliardu nakúpila stíhačky F-16 a protitankový raketový systém Spike. "Dokáže byť navádzaní automaticky či operátorom, zvládne zmeniť cieľ. Má množstvo vychytávok a sme s ním veľmi spokojný," uviedol náčelník generálneho štábu armády Daniel Zemko.

Súčasné vedenie štátu odobrilo nákup kolesových obrnených vozidiel, v hre je aj akvizícia pásových. "Sú to dva zásadné modernizačné projekty pozemných síl, ktoré neprešli prakticky žiadnou obnovou. Ide zároveň o veľký krok k naplneniu ťažkej mechanizovanej brigády," uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Až konflikt na Ukrajine prebudil verejnosť ohľadom stavu našej vojenskej infraštruktúry a potreba inovovať armádu je pre viacerých prioritou. Štátny rozpočet na to ale nie je uspôsobený. "Nebudeme okamžite nakupovať 2 000 vozidiel, ide o horizont 10 rokov," povedal minister a doplnil, že máme očakávať miliardový nákup.

Zatiaľ sa musíme spoliehať na pomoc zvonku, tá našťastie prichádza. "Dohodli sme techniku v hodnote 4 miliárd eur, ktorá k nám spolu so spojencami dôjde v najbližšej dobe. Ide o nástroje, ktorými nedisponujeme a pomôžu našej obrannej spôsobilosti," uzavrel Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy