Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekári sa dohodli s VšZP, pre pacientov sa nič nemení
Zdielať na

Lekári sa dohodli s VšZP, pre pacientov sa nič nemení

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dlhotrvajúce rokovania medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Zväzom ambulantných lekárov v stredu (20.4.) vyústili do úspešného konca. Pre poistencov sa nič nemení, obe strany pristali na plošné päťpercentné príplatky.

Spor sa týkal navýšenia doktorských platov, všeobecní lekári a pediatri žiadali desať percent, špecialisti chceli päť. Poisťovňa dlho nechcela ísť nad číslo 3,7 a vo vzduchu visela patová situácia, ktorá by neprospela nikomu.

Vyše 1 600 ambulancií bolo pripravených štrajkovať, našťastie ale došlo k akémusi kompromisu. Zatiaľ nevieme, na akých konkrétnych príplatkoch sa zhodli, informácie zrejme prídu v najbližších dňoch. "Korektné rokovania VšZP a Zväzu ambulantných poskytovateľov boli včera ukončené vzájomnou dohodou oboch strán a zmluvný vzťah s lekármi, ktorých zastupuje ZAP, tak kontinuálne pokračuje," uviedla hovorkyňa inštitúcie Eva Peterová.

Ambulantní lekári však až takí spokojní nie sú, zmluvy boli uzavreté len do konca roka. Päť percent je pre nich málo a budú bojovať za viac. "Spravili sme kompromis, ústupok. Navýšenie nepokrýva všetky náklady súvisiace so zdražovaním, budeme na rozpočet vyvíjať tlak a od budúceho roka sa to financovanie musí prehodnotiť," uzavrela prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy