Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Na východe vyhlásili mimoriadnu situáciu: Je kontaminovaná pitná voda?
Zdielať na

Na východe vyhlásili mimoriadnu situáciu: Je kontaminovaná pitná voda?

LEVOČA / Malá obec na východnom Slovensku vyhlásila mimoriadnu situáciu. Dôvodom je podozrenie z kontaminácie pitnej vody. Väčšina miestnych obyvateľov má už niekoľko dní tráviace ťažkosti.

Viacerí obyvatelia mali bolesti brucha a zvýšenú teplotu

Miestne deti, ale aj mnoho dospelých trápia hnačky, zvracanie, bolesti brucha a zvýšená teplota. U niektorých pretrvávajú takéto problémy už niekoľko dní. "Syn s dcérou mi zvracali ale prešlo to už," povedala obyvateľka obce Dlhé Stráže. "Boli deti, boli aj hospitalizovaní na infúziách, čo viem," konštatovala starostka obce, Zdena Jurčíková. 

Tráviace ťažkosti mala väčšina miestnych obyvateľov. To, či ich spôsobila práve voda, ukážu definitívne až výsledky vykonaných rozborov. "Všetko sa zisťuje, ani tá samotná príčina 100 % nie je istá," vyjadrila sa starostka k možnej príčine. 

Zápach v pitnej vode

Ľudia v dedine majú podozrenie, že pôvodcom ich zdravotných ťažkostí je pitná voda. V posledných dňoch z nej bolo cítiť zvláštny zápach. "Taký smrad jak z močovky alebo čo ja viem z čoho," okomentoval zápach obyvateľ obce. "Vyhlásila som mimoriadnu situáciu, zasadali sme krízový štáb, dohodli sme sa na ďalších krokoch, bola aj inšpekcia," informovala starostka. "Odberom vzorky a následnou analýzou našim akreditovaným laboratóriom bolo zistené prekročenie medznej hodnoty amónnych iónov, ktoré indikujú fekálne znečistenie pitnej vody. Odberom ďalších vzoriek bola potvrdená kontaminácia v studni, ktorá bola okamžite odstavená," uviedli v stanovisku Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti. Čo bolo zdrojom znečistenia vody, zatiaľ nie je známe. Ľudia v dedine sú teraz zásobovaní cisternami s pitnou vodou. "Prebieha čistenie studne, vodojemu, preplachovanie a dezinfekcia vodovodnej siete. Až po následnej vyhovujúcej kontrole kvality vzoriek pitnej vody naša spoločnosť v spolupráci s RÚVZ Poprad prikročí k vyhláseniu vody vo verejnej sieti za pitnú," uviedla Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy