Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety poskytuje ubytovanie pre utečencov
Zdielať na

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety poskytuje ubytovanie pre utečencov

BRATISLAVA / Ešte deň pred vojenským útokom sa v škole riadne učilo, no už o dva dni tam spali prví utečenci. Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety v Bratislave prebudovala takmer všetky miestnosti pre Ukrajincov. Je to aj vďaka tomu, že mnohí študenti sa učia online.

Škola už 24. deň funguje ako ubytovanie, výdajňa oblečenia, drogérie a potravín, ale aj ako detský kútik či pomoc s vybavovaním formalít. "Akonáhle vznikol konflikt, tak zamestnanci prerobili učebne na krátkodobé odpočívarne," povedal kvestor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Rastislav Hochman. Vo štvrtok to začalo, v sobotu už ubytovávali. Aj z rektorskej miestnosti boli v prvé dni izolačky pre pozitívnych na covid. "Parodoxne, tí pozitívni dopadnú lepšie ako ostatní," povedal lekár a vedec Vladimír Krčméry. 

V škole zriadili aj improvizovaný obchodík, kde ľudia dostanú všetko, čo potrebujú. "Do poslednej chvíle sme nechceli odísť. Nestihli sme sa ani zbaliť," povedala jedna z Ukrajiniek. Menšiu učebňu prerobili na detský kútik. "Pre mamičky sme zriadili aj stráženie detí, kým si ony vybavia všetko potrebné," uviedol Hochman. 

Dočasným domovom pre ukrajinské rodiny sa stali internáty. Niektoré izby boli voľné, iné vyprázdnili študenti, ktorí sa učia online. "Som vďačná, že máme, kde spať, máme, čo jesť a dali nám aj oblečenie," uviedla Ukrajinka. "Sú tu aj dobrovoľníci z organizácie Stopa, ktorí sa im venujú od rána do večera," povedal Hochman. Pomoc je stále žiadaná. "Potrebné sú potraviny všetkého druhu," dodal Hochman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy