Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Juriho jedenástka. Mladí futbalisti ušli pred vojnou z Kyjeva
Zdielať na

Juriho jedenástka. Mladí futbalisti ušli pred vojnou z Kyjeva

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Medzi utečencami sú aj mladí futbalisti z Kyjeva. Do bezpečia ich dostal tréner. O pomoc poprosil kamaráta v Petrohrade. Ten kontaktoval futbalistov na Slovensku a Juriho jedenástka je už v Bánovciach nad Bebravou. Lenže také ľahké to nebolo.

Ešte prednedávnom trénovali v Kyjeve, ušli z neho v poslednej možnej chvíli. "Chlapci nech tu hrajú futbal a keď slnko vyjde nad Ukrajinou, skončí vojna, pôjdete domov," hovorí tréner FC Spartak Bánovce nad Bebravou. 

"Jurij v Kyjeve, poprosil svojho kamaráta Nikitu v Petrohrade o pomoc, ten prosil o pomoc na Slovensku," dodáva Šagát. Jurij chcel dostať do bezpečia svoju futbalovú jedenástku. Pomoc okamžite ponúkol futbalový klub Spartak Bánovce nad Bebravou.

"V stredu sme mali prijať 11 až 13 ročných chlapcov, ale padali bomby, tak sa museli vrátiť do Kyjeva a bola vyslaná druhá misia zo strany Juraja," dodáva Miloš Šagát. 

"Schovávali sme sa v pivnici, potom zavolal tréner, že môžeme ísť na Slovensko. Išli sme, tu je bezpečne. Otec a brat tam zostali," hovorí Kolja. "Na stanici bolo strašne veľa ľudí, aj jeden deň sa čakalo na vlak. vôbec si nevedel kam ideš," dodáva Saša.

Ich odchod z Kyjeva sa podaril na druhý krát. Cestovali tri dni. Nakoniec ich sem prišlo 24. "Sú vo veku od 9 do 14 rokov, prišli bez rodičov, sprevádzajú ich štyria dospelí," hovorí Rudolfa Novotná. 

"Doma nemôžeme vychádzať na ulicu, hučia sirény, bomby, deti sú schované doma v pivniciach," hovorí Natália. 

"Oni posielajú fotky rodičom, ktorí tam so zbraňou v ruke bojujú." dodáva tréner FC Spartak Bánovce nad Bebravou. "Je to veľmi ťažké. Stále myslím na rodičov, ako sa majú, či sú živí a zdraví," dodáva Saša. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy