Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Podvodníci zneužívajú situáciu utečencov z Ukrajiny. Ponúkajú fiktívnu prácu, zoberú skutočné peniaze
Zdielať na

Podvodníci zneužívajú situáciu utečencov z Ukrajiny. Ponúkajú fiktívnu prácu, zoberú skutočné peniaze

BRATISLAVA/BRNO / Situáciu utečencov z Ukrajiny zneužívajú podvodníci. Príkladom môže byť Olena, ktorá sa na Ukrajine spojila s českou pracovnou agentúrou. Po dlhej ceste z Doneckej oblasti však v Brne zostala úplne sama a bez práce.

Prácu začala Olena riešiť už na Ukrajine. Chcela si byť istá, že po príchode sa bude môcť usadiť a začať sa naplno venovať novej práci. "Telefonicky sa so mnou spojili, poslali mi všetky dokumenty a 11. marca som mala prísť na stretnutie do Brna," hovorí Olena. 

Dokumenty mali slúžiť ako povolenie na pobyt a na prácu na území Českej republiky. "K stretnutiu nedošlo. Ja som sa ich snažila prezvoniť, ale nikto mi nedvíhal. Nejaký čas som tam teda čakala," hovorí Olena. Dokonca si od nej vypýtali aj poplatok vo výške 50EUR. Túto sumu jej mali po nástupe do práce vrátiť v plnej výške. "Na našej stránke nie sú zverejňované voľné pracovné miesta agentúr, ktoré si pýtajú sprostredkovateľský poplatok za voľné pracovné miesta," uviedla manažérka úseku trhu práce a ľudských zdrojov Lucia Lednárová Dítětová. 

Spojili sa dobrí ľudia zo Slovenska. Vybavili jej odvoz z Brna do Bratislavy, kde jej zabezpečili ubytovanie v hoteli. No a popoludní Olena z našej hlavnej stanice odišla na východné Slovensko. "Našťastie cez svojich známych našla prácu v Poprade, kde aj zostane. Čiže všetko je zariadené a vybavené," hovorí dobrovoľníčka Anita.

Nekalé praktiky

Prípadov, kedy cudzinci prichádzajú nielen na Slovensko za prácou vplyvom aktuálnej situácie na Ukrajine, pribúda. No a po príchode sa im nikto neozýva. "Zostanú tu stáť na ulici sami bez toho aby im niekto zdvihol telefón. Nemajú ani peniaze ani robotu ani nič. Ani nemajú kam ísť," dodáva dobrovoľníčka. 

"Ak sa dozvieme, že ide o zamestnávateľa, ktorý má nejaké nekalé praktiky alebo koná nezákonne, môže sa dostať na našu čiernu listinu," uviedla hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk, Nikola Richterová. 

Aj Slovenské portály na vyhľadávanie pracovných pozícii sa v aktuálnej situácii snažia pomôcť ľuďom, ktorí hľadajú útočisko u nás na Slovensku. "Na stránke máme zverejnený formulár, ktorý je určený pre Ukrajincov, ktorí chcú ostať na Slovensku a chcú tu pracovať. Môžu sa zaevidovať, je to všetko bezplatné v ukrajinskom jazyku. Momentálne máme evidovaných 1850 takýchto uchádzačov," dodala Lucia Lednárová Dítětová. 

"Už pracujeme na to, aby sme sa snažili poskytnúť uchádzačom z Ukrajiny tieto informácie. Ideme zamestnať pracovnú silu na klientskú podporu alebo telefonického operátora, ktorý bude rozprávať po ukrajinsky," dodala Richterová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy