Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Žena vyhrala dvojročný boj s úradmi, manžel z Tuniska príde na Slovensko
Zdielať na

Žena vyhrala dvojročný boj s úradmi, manžel z Tuniska príde na Slovensko

BANSKÁ BYSTRICA / Dlhé mesiace bojovala Alena za to, aby bol jej tuniskému manželovi priznaný trvalý pobyt, no bansko-bystrická cudzinecká polícia bola proti. Dôvodom mali byť tajné informácie z SIS.

"Vyhrali sme vojnu. Manželovi bol udelený pobyt a už je na Slovensku," šťastne rozprávala pani Alena. Posledné roky pre ňu neboli ľahké, no jej vyvolený pred troma týždňami priletel. "Hovorilo sa, že je naše manželstvo účelové, považovali nás za nebezpečných. Polícia však priznala pochybenie," doplnila. Cudzincovi bol pred dvoma rokmi trvalý pobyt odobraný pre tajné informácie zo Slovenskej informačnej služby, no Krajský súd v Banskej Bystrici už v apríli minulého roka pôvodné rozhodnutie polície zrušil.

Úradom tak už nič nebránilo vízum obnoviť a Alenin manžel má už istú dobu status "cudzinca s povoleným pobytom z tretieho štátu". "Oddelenie cudzineckej polície Banská Bystrica v plnej miere rešpektovalo rozhodnutie krajského súdu a v príslušnom informačnom systéme oživilo účastníkovi konania pôvodne udelený pobyt," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Polícia ani SIS za celý čas neuviedli ani jeden dôvod nesúhlasu, čo kritizovala aj ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá postup správnych orgánov vyhodnotila ako v rozpore s ústavou. "Verejná ochrankyňa práv víta, že v prípade napokon došlo k náprave v prospech dotknutej osoby," uviedla jej hovorkyňa Michaela Pavelková.

Je tu ale háčik. "Cudzinec má aktuálne povolený trvalý pobyt na území SR s platnosťou do 15.11.2024," znie rozhodnutie. V prípade, že by mu však po vypršaní nebol znova udelený, manželia už počas trvania prípadu podali kasačnú sťažnosť. Ak by k tomu došlo, celou kauzou by sa s najväčšou pravdepodobnosťou zaoberal Ústavný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy