Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Developer od muža žiada 25-tisíc za infláciu, zmluva mu to ale nedovoľuje
Zdielať na

Developer od muža žiada 25-tisíc za infláciu, zmluva mu to ale nedovoľuje

MICHAL NA OSTROVE / Ekonomická kríza a s ňou spojená narastajúca inflácia nezasahuje len bežných ľudí, no aj väčšie spoločnosti. Neočakávané vysoké ceny materiálov znamenajú, že developeri chcú, aby ich straty preplatili tí, ktorí si stavby rezervovali. V zmluvách o tom však nie je ani zmienka.

Jeden zo záujemcov o kúpu domu to pocítil na vlastnej koži. Spolu s rodičmi si zarezervoval dve novostavby neďaleko južnej diaľnice, pričom nedávno skončila výstavba prvej. Sťahovať sa ale zatiaľ nechystá. "Minulý týždeň sa nám ozvali páni z realitnej kancelárie s návrhom dodatku, ktorý aj napriek tomu, že v našej rezervačnej zmluve na to nemajú právo, navyšuje pôvodnú cenu," povedal Jakub Juhás.

List od developera jeho slová potvrdzuje: "Vážený kupujúci, z dôvodu turbulentných zmien na trhu so stavebným materiálom nám investor oznámil, že je nútený pristúpiť k zvýšeniu predajnej ceny Vami rezervovanej nehnuteľnosti. Zvýšenie vstupných nákladov vyčíslil na 25 tisíc eur s DPH, preto o túto sumu sa zvýši kúpna cena nehnuteľnosti."

Avšak Juhás podpísal zmluvu o kúpe s cenou nemennou, ustúpiť tak neplánuje a navýšenie neakceptuje. Z druhej strany sa naopak ozývali slová o odstúpení od dohody. Nakoniec neostalo len pri nich, kupcovi bol vrátený rezervačný poplatok, ten ale s postupom staviteľa nesúhlasí. "Dodatok ku každej zmluve je na dohode obidvoch strán a je dobrovoľný. Nemôže byť takto vynucovaný, obzvlášť nie pár dní pred odovzdaním stavby," uviedol.

Na jeho strane stojí aj expertka na realitný trh Patrícia Jariabková. "Vždy je na jednej aj na druhej strane záujemca. To znamená, že ak sa na niečom dohodli, tak sa musia znova dohodnúť na niečom inom. V opačnom prípade platí to, na čom sa dohodli a čo podpísali," skonštatovala a dodala, že sa treba podrobne pozrieť na informácie napísané malými písmenami, v ktorých sa podobné právo developera často nachádza. Nakoniec to vyzerá tak, že patovú situáciu vyrieši len súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy