Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Treba veriť, sny sa splnia. Annamária porodila zdravé dievčatko
Zdielať na

Treba veriť, sny sa splnia. Annamária porodila zdravé dievčatko

KOŠICE / Začiatkom februára priviedla mladá mamička na svet dievčatko menom Lara. Na prvé počutie, nič mimoriadne. Pre lekárov z košickej Šace to bol pôrod, s akým sa vo svojej praxi ešte nestretli. Mamička je totiž od narodenia veľmi nízka, má len 123 centimetrov. Napriek tomu bola presvedčená, že jej zdravotné znevýhodnenie nemôže byť prekážkou jej snov a aj to dokázala.

Pani Annamária je šťastná mamička prvorodenej dcéry. Celý tento príbeh je veľkým a príjemným prekvapením. "Nízky vzrast je všeobecná choroba a tá špecifikácia je achondroplasia," hovorí prvorodička Annamária Darwich Haľková. Pani Annamária priviedla na svet zdravé a nádherné dievčatko Laru. Lekári v tom videli malý zázrak. Napriek svojmu zdravotnému znevýhodneniu a výške 123cm problém v materstve nevidí. "Postarať sa o dieťa, všetko tam ide srdcom," hovorí Annamária. Mierne obavy mala počas tehotenstva, či to zvládne bez problémov, ako ostatné mamičky s bežnou výškou.

Oporu našla aj u lekárov v nemocnici, ktorí robili všetko preto, aby mala mamička dôvod na radosť. "K extrémne raritnému tehotenstvu pacientky s diagnózou achondroplasia sme sa poradili s kolegami v zahraničí, ktorí už s takouto diagnózou mali skúsenosť," hovorí primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice Košice - Šaca Erik Dosedla. 

Napriek 123cm výške mamičky prebiehalo tehotenstvo úplne v poriadku. "Dokonca som šoférovala až do posledných dní," hovorí Annamária. Novorodeniatko meralo 45cm. Hlavnými oporami doma bol jej manžel z Dubaja a obetavá už teraz babička. "Ja ju nevnímam ako zdravotne znevýhodnenú. V mojich očiach je to normálna žena, ktorú milujem. Preto som si ju vzal za ženu, máme dcéru a chceme byť vždy spolu," hovorí manžel a otec Tarek Garwich.

Mamička Annamária uviedla, že do úvahy prichádza aj súrodenec. Odborníci z košickej Šace tvrdia, že sa mamičky s podobným zdravotným znevýhodnením materstva obávať nemusia. Živým príkladom je pani Annamária. "Pokiaľ chcú byť matkami, tak samozrejme nech sa toho neboja," tvrdí Annamária. Lekári odkazujú, že im ochotne poradia a ich vysnívané bábätko privedú na svet. "Pooperačná starostlivosť u pacientiek s achondroplasiou je špecifická a vyžaduje si tímovú spoluprácu lekárov a sestier. Práve na našej klinike sme pacientke zabezpečili adekvátnu starostlivosť," hovorí Dosedla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy