Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Smer chce podať návrh na odvolanie ministra vnútra. Podľa Fica stojí Mikulec na čele zločineckej skupiny
Zdielať na

Smer chce podať návrh na odvolanie ministra vnútra. Podľa Fica stojí Mikulec na čele zločineckej skupiny

BRATISLAVA / Strana Smer - sociálna demokracia podá návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Predseda Hlasu hneď avizoval, že návrh podporí. Minister totiž podľa Roberta Fica riadil vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Obsah odposluchov z uznesenia Generálnej prokuratúry podľa neho zašiel tak ďaleko, že na ministra podá aj trestné oznámenie. Roman Mikulec označil Ficove slová za bludy.

"Takže ak ju pán Turňa ide kopnúť, hneď ako to pôjde, že ju odstavia od roboty. Lebo riaditeľ UIS je náš dobrý kamarát," povedal exminister vnútra Kaliňák na nahrávke. Takto sa mali vyšetrovatelia NAKA baviť o príslušníčke policajnej inšpekcie, ktorá ich vyšetrovala, či vyšetrujú zákonne. Na tlačovke politici citovali viacero, aj vulgárnych pasáží z odposluchov. "Už ju netreba urobiť, už ju netreba poslať do väzby. Lebo už tam máme svojich ľudí," uvádzal ďalej Kaliňák. 

Generálna prokuratúra správoplatnila obvinenie príslušníkov NAKA. V uznesení sú citácie z ich odposluchov z júla minulého roku. Strana Smer tam vidí spiknutie, vlastizradu, organizovanú skupinu pod vedením policajného prezidenta. "Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho..." vyjadril sa Robert Fico. 

"Táto zberba, ktorá pôsobí na NAKA a ktorá sa rozhodla, že si bude liečiť svoje komplexy, zabila pána Lučanského," povedal Kaliňák v uvádzanom odposluchu. Štefan Hamran v čase nášho rozhovoru tlačovku SMERU ešte nevidel. S kolegami ju chce zanalyzovať. Napriek tomu, čo odznelo, vyšetrovateľov podporuje. Všetko sa chystá vysvetliť.

"Prečo sú teraz stredobodom pozornosti, čo sú tie dôvody toho, kto stojí proti nim, prečo proti nim stojí, akým spôsobom proti nim zbroja," vyjadril sa Hamran. Minister vnútra rešpektuje rozhodnutie generálnej prokuratúry. Na svoje odvolávanie či konkrétne citácie z odposluchov nereagoval. "Povytrhávané veci a to, že niekto interpretuje niekoho, ja tam nie som ani v jednom tom odposluchu, takže neviem, čo viac mám na to povedať," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. 

"Keďže moji klienti nie sú stíhaní za verbálny delikt, z trestnoprávneho hľadiska nie je relevantné, čo niekto niekde medzi kamarátmi povedal, ale len to, čo aj reálne urobil," povedal právny zástupca vyšetrovateľov Peter Kubina. "Úloha je spraviť Smer, zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu. Chcete ešte niečo viac," uviedol Fico. Mikulec to vehementne popiera: "Sú to bludy, čo pán Fico vyťahuje."

Vyšetrovatelia boli odpočúvaní niekoľko mesiacov. Opozícia tak sľubuje ešte viac pikantností. Aj preto chce ministra okamžite odvolať, k čomu sa pridal už aj Hlas. "Tento človek, nie len na základe toho, čo postupne vychádza na povrch, ale už dávno nemal sedieť na svojej stoličke," povedal Pellegrini. "Akoby pozabudli na to, že sťažnostný súd rozhodol v prospech týchto vyšetrovateľov," povedal Štefan Hamran. Trestné oznámenie aj odvolávanie ministra v parlamente, či tlačovka policajného prezidenta. To všetko sľubuje na najbližšie týždne tvrdý boj. 

K obvineniu sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec

K tomu, či som mal mať prístup k informáciám, na ktoré som nemal zákonný nárok, uvádzam, že som nikdy nepožadoval od OČTK takéto informácie! Zároveň som zdôrazňoval prezidentovi PZ, ako aj riaditeľovi ÚIS, aby v maximálnej možnej miere zabezpečili dodržiavanie zákonných postupov bez ohľadu na to, voči komu postup nimi riadených útvarov smeruje.

Ďalším dôkazom môjho nezasahovania do činnosti OČTK či už na NAKA alebo ÚIS je, že obe inštitúcie konali, konajú a budú konať slobodne, bez mojej najmenšej intervencie. Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná! Všetky informácie, ktoré som obdržal, ako ich oprávnený prijímateľ som bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom. 

 To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti. Pre tento môj postoj a odhodlanie nezasahovať do trestných vecí som bol dokonca odvolávaný v NR SR z dôvodu, že neviem, čo sa mi v rezorte deje. Napriek tomu som tlaku nepodľahol a aj naďalej nezasahujem do trestného konania, nenechávam sa informovať o stave konania. Neprislúcha mi hodnotiť rozhodnutia vrcholných orgánov prokuratúry alebo súdov. Na rozdiel od pána Fica verím, že až súdy rozhodnú o zákonnosti vyšetrovaní vedených na NAKE ako aj na UIS.

 Ak poslanci Smeru tvrdia, že vyšetrovateľka Santusová je obeťou, ako je možné, že je dodnes vyšetrovateľkou ÚIS? Dokonca aj po tom, ako mesiace odmietala vyšetrenie na polygrafe na KEÚ PPZ, po tom, čo sama prejavila snahu najskôr odísť zo svojho postu a potom sa opäť vrátiť? Ministerstvo vnútra sa vo vzťahu k vyšetrovateľke Santusovej správalo korektne, čo zjavne neplatí z jej strany.

 Dňa 19. 7. 2021 som sa nezúčastnil na žiadnom stretnutí na pôde Úradu špeciálnej prokuratúry ani na žiadnom inom mieste so žiadnymi prokurátormi. Uvedené potvrdilo aj verejne prezentované vyjadrenie UŠP, preto ho pre zaujatie objektívneho postoja prikladám: ,,Dňa 19. 7. 2021 neprebehlo žiadne stretnutie akéhokoľvek prokurátora ÚŠP s ministrom vnútra SR. Uvedené určite vie verifikovať aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Tohto dňa však boli ministrovi vnútra oficiálnou cestou zaslané z ÚŠP pre služobnú potrebu informácie, týkajúce sa podozrenia z nezákonného postupu špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby. Tieto podozrenia boli následné potvrdené aj tromi súdmi, ktoré danú vec posudzovali: Krajským súdom v Bratislave, Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky. Informácia zaslaná ministrovi vnútra, ako členovi vlády zodpovednému za činnosť Úradu inšpekčnej služby, bola v ten istý deň (19. 7. 2021) zažurnalizovaná do dozorového spisu (aj do systému PTCA), ktorý bol odvtedy už dvakrát na preskúmaní na Generálnej prokuratúre SR. Keďže tá istá prokurátorka GP SR, ktorá rozhodovala o sťažnostiach vyšetrovateľov NAKA, mala dvakrát k dispozícii daný dozorový spis, je o danej skutočnosti v plnej miere informovaná od mesiaca august 2021”.

Dôvodom mojej návštevy na ÚŠP dňa 16. 7. 2021 bolo zabezpečenie ochrany pre špeciálneho prokurátora a jej zosúladenie s platnými predpismi, resp. možnosti úpravy tohto inštitútu v budúcnosti. V prípade novinárky Hospodárskych novín Jany Šimíčkovej to nie je prvýkrát, kedy zavádza a neobjektívne informuje, na čo ministerstvo vnútra aj oficiálne poukázalo, rovnako ako aj na možný dôvod, z ktorého jej zaujatosť pramení. Nebudem sa znižovať na úroveň rovnakých fabulácií, ale zostanem pri faktoch. Faktom je, že kauza okolo údajného úplatku neexistuje, nakoľko sa touto témou zaoberali OČTK už v roku 2013, kedy bolo vydané meritórne rozhodnutie, že k žiadnemu takémuto skutku nedošlo. Aj napriek tomu som aj v minulom roku bol opäť v tejto skutočnosti vypovedať pred OČTK."

Celé stanovisko polície 

Kategoricky odmietame tvrdenia politikov Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej konferencii.

 Podľa rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodoval o sťažnosti o vzatí do väzby, pri ktorej skúmal aj dôvodnosť trestného stíhania, je uvedené: 

"Na podklade dôkazov získaných vo veci, v ktorej obvinení koncipovali a vydali inkriminované uznesenie o začatí trestného stíhania, i obsahu ich rozhovorov zachytených v rámci odpočúvania ich komunikácie v tomto trestnom konaní, možno vylúčiť, že skutok účelovo vymysleli, vyfabulovali a predstierali, že sa možno stali udalosti, ktoré sa v skutočnosti s istotou pre nich nestali. Túto okolnosť sťažnostný súd považuje za kľúčovú pri hodnotení opodstatnenosti trestného stíhania obvinených v tejto časti.“

Súd ďalej konštatuje: "Za druhoradú, a menej podstatnú okolnosť, ktorá tiež svedčí v prospech obvinených, sťažnostný súd považuje existenciu listinných dôkazov, formálne osvedčujúcich existenciu podozrenia, že príslušníci inšpekcie konajú protiprávne s cieľom manipulácie vyšetrovania skupiny Očistec v čase vydania inkriminovaného uznesenia.“

Toto sú fakty, ktorých sa Policajný zbor pridržiava, nakoľko ide o rozhodnutie súdnej autority, pričom senát rozhodol jednoznačne a jednohlasne 3:0. Tlačová konferencia bola postavená na zverejňovaní neformálnej komunikácie vyšetrovateľov, ktorá nebola podstatná pre trestné konanie, v ktorom sa pripravovalo rozhodnutie o začatí trestného stíhania.

Ak by neformálna komunikácia mala zakladať skutkovú podstatu trestného činu, musela by polícia stíhať za prípravu úkladnej vraždy aj Pavla Gašpara za jeho výrok na poľovníckej chate na adresu Roberta Kaliňáka: 

„... tu bude vyprávať, že kto rodina. K***t, by som mu pichol tú vidličku do čela.“

 a na adresu Daniela Lipšica: „Keď ich odsúdia, tak ja od…em Lipšica. To ti garantujem, mu od…em hlavu.” 

Súdne rozhodnutie potvrdilo, že neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by dokazoval spáchanie trestného činu vyšetrovateľmi. Také dôkazy nepriniesla ani dnešná tlačová konferencia, ktorej scenár sa opiera len a len o neopodstatnené domnienky a spájanie nesúvisiacich vecí.

Považujeme zároveň za neakceptovateľné, aby Robert Fico a Robert Kaliňák na svojich tlačových konferenciách opakovane zastrašovali orgány činné v trestnom konaní, vrátane vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry svojimi vyjadreniami typu:

„…sa musia pripraviť na to, že budú musieť odísť zo svojej práce a bude na orgánoch činných v trestnom konaní, aby posúdili, že či okrem toho, že budú musieť odísť, náhodou by nemali ísť aj niekde inde, za hrubé porušovanie zákonov, za hrubé porušovanie ľudských práv.“

„...Ja len chcem pripomenúť všetkým, ktorí sa na tomto mega škandále zúčastňujú aktívne, že páchajú trestné činy, kde je premlčacia doba 20 rokov, tak nech rozmýšľajú, čo robia.

…a vyhrážali sa prezidentovi Policajného zboru trestným stíhaním:

„Bude veľmi rýchlo nasledovať za jeho predchodcom, ktorý tak isto, už viete, že je stíhaný za zneužívanie právomoci verejného činiteľa.“

Je zrejmé, že účelom týchto vyjadrení je zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní, vyšetrovateľov a marenie vyšetrovania, ktorého jediným cieľom je spravodlivosť.

Chceme ubezpečiť širokú verejnosť, že polícia bude naďalej vyšetrovať korupčné kauzy, bez ohľadu na to, koho sa budú týkať!