Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia okolo obžaloby na Zoroslava Kollára sa komplikuje
Zdielať na

Situácia okolo obžaloby na Zoroslava Kollára sa komplikuje

BRATISLAVA / Sudkyňa špecializovaného trestného súdu odmietla prijať obžalobu podanú prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry na viacnásobne stíhaného konkurzného právnika a podnikateľa Zoroslava Kollára a ďalšie osoby. Ide o prípad korumpovania daňových kriminalistov. Obhajoba údajne nemala priestor na dôkladné preštudovanie spisu.

Kľúčoví aktéri podplácania vysokopostavených funkcionárov daňovej správy sú podľa polície Zoroslav Kollár a niekdajší člen bratislavskej zločineckej skupiny označovanej ako Piťovci, Tomáš Rajecký. Dvojica mala mať priamo dosah na šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makoá, cez ktorého za obrovské úplatky mali zabezpečovať krytie ilegálnej výroby falošných cigariet v Bratislave a na južnom Slovensku.

NAKA cez korunných svedkoch preukazuje, že išlo o státisícové úplatky mesačne. Keď už vyšetrovateľ vyšetrovanie ukončil a odovzdal spis prokuratúre, aby tá podala obžalobu, obvinený Kollár aj Rajecký spis nemali dôkladne s obhajcom preštudovaný pre odôvodnenú komplikáciu. Prokurátor im nevyhovel a obžalobu podal súdu. Sudkyňa, ktorá o prijatí obžaloby rozhodovala, dala za pravdu obhajobe. Obžalobu prokurátorovi vrátila späť.

Ide o 300 tisíc eur

"Z tých 300 tisíc eur, ktoré mne Tomáš Rajecký prostredníctvom Zora Kollára vyplatil, si Zoro Kollár ponechal 30 tisíc. Čiže 10 % z celej sumy, na čom sme boli vopred dohodnutí," časť z tvrdení Ľudovíta Makóa, stíhaného exriaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy SR.

Zatiaľ sú to len tvrdenia, ktoré prokurátor už chcel preukázať na súdnom procese. Preto podal na Kollára a Rajeckého obžalobu. Tú mu ale teraz sudkyňa vrátila, Prečo? Dala za pravdu obhajcovi oboch obvinených, že prípad ukončil skôr ako sa mohli oboznámiť s celým vyšetrovacím spisomm. Advokátovi to chceli umožniť len v čase, keď bol práceneschopný.

"Sudkyňa ŠTS neprijala podanú obžalobu a vracia vec prokurátorovi z dôvodu závažnej procesnej chyby," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková. 

Ďalšia komplikácia: chýbajú informácie

Prokurátor na uznesenie sudkyne podal sťažnosť a vec ide na Najvyšší súd SR. V celom prípade je ale podľa zistení TVJOJ aj iný problém. Podľa obhajcu závažný. Polícia hoci prípad uzatvorila, dodnes nezistila kto z priekupníkov cigariet, ktorí prevádzkovali ilegálne výrobne cigariet, skutočne dával obrovské peniaze na úplatky. Nevie to ani spolupracujúci Makó a ďalší svedok. Polícia len vie, že to mali byť muži s ruskými menami Jegor a Vasil. Či naozaj také osoby existujú, dodnes nik nevie. Kollár stále popiera, že by akékoľvek úplatky zobral. "Sú len osoby, ktoré deklarujú, že úplatok prijali, ale sú to osoby, ktoré sú v postavení kajúcnikov a ich motivácia je v tejto chvíli sporná," vyjadril sa obhajca obvineného Kollára a Rajeckého, Adrián Kucek.

Zoroslav Kollár má zostať vo väzbe do 20. februára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy