Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prokurátor obžaloval Kollára, obhajca hovorí o porušení jeho práv
Zdielať na

Prokurátor obžaloval Kollára, obhajca hovorí o porušení jeho práv

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podnikateľa Zoroslava Kollára a Tomáša Rajeckého obžalovali. Podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry ide o poskytnutie úplatkov v stotisícoch eur za to, aby Kriminálny úrad finančnej správy umožnil bezproblémovú výrobu nelegálnych cigariet.

Obhajca obvinených, Kollára a Rajeckého, spochybňuje vyšetrovanie

Na podanú obžalobu Úradom špeciálne prokuratúry okamžite reagoval advokát Z. Kollára a T. Rajeckého. Podľa jeho slov polícia im neumožnila riadne preštudovať vyšetrovací spis pred ukončením vyšetrovania. To znamená, že obvinení aktuálne nemajú zrejme kompletné informácie o tom, čo sa v spise nachádza, a aké dôkazy vyšetrovanie prinieslo. Ukončenie vyšetrovania v bežnej praxi vždy ide až po umožnení obvineným dôsledne preštudovať celý vyšetrovací spis. To sa podľa obhajcu v ich prípade nestalo, čo je pre neho zásadným porušením na strane vyšetrovacích orgánov. "Podanie obžaloby hodnotím ako predčasné, pretože okrem iných závažných procesných chýb nedošlo k riadnemu preštudovaniu vyšetrovacieho spisu, čo je základným právom obvinených. Z uvedeného dôvodu boli porušené práva obhajoby mojich klientov JUDr. Zoroslava Kollára a Tomáša Rajeckého. Porušenie práva na obhajobu je dôvodom na vrátenie obžaloby späť do prípravného konania," kontroval Adrián Kucek.

Hrozí im 15- ročný trest

"Dnes (18. 1. 2022) podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu na Špecializovaný trestný súd Pezinok na obvineného Tomáša R. a Zoroslava K. za tri skutky z obdobia 2019 - do februára 2020 právne kvalifikované ako pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spáchaný formou účastníctva. Ide o poskytnutie úplatkov v stotisícoch eur za to, aby Kriminálny úrad finančnej správy (KUFS) umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet, teda poskytol "tzv. ochranu" pred vyšetrovaním. V prípade uznania viny je trestná sadzba za v rozpätí od 10 až do 15 rokov a prípadný trest prepadnutia majetku," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy