Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Balíky pre väzňov sú prísne kontrolované. Niektorí chceli do väzníc poslať aj drogy
Zdielať na

Balíky pre väzňov sú prísne kontrolované. Niektorí chceli do väzníc poslať aj drogy

SLOVENSKO / Každý odsúdený má právo dostať do väzenia balík. No musí pri tom splniť isté podmienky, pričom balíky prechádzajú prísnou kontrolou. Do väzenia sa nesmú dostať žiadne nedovolené predmety a vraj ani také, ktoré by mohli ohroziť mravnosť odsúdených.

"V záujme zaistenia bezpečnosti a predchádzania prieniku drog a iných nedovolených predmetov do ústavu sa vykoná kontrola balíkov, najmä na prítomnosť drog a výbušných systémov," uviedla Monika Kacvinská, hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Balíky prechádzajú kontrolou špeciálne vycvičeným psom a röntgenovým zariadením. Následne pri odovzdávaní balíka urobia príslušníci zboru aj vizuálnu kontrolu.

"Často sa vyskytujú nedovolené predmety, ako prostriedky audiovizuálnej techniky ,SIM karty, USB kľúče, či mobilné telefóny," povedala Kacvinská.

Pri dôkladných prehliadkach príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže v balíkoch objavili aj MP3 prehrávač, multifunkčné pero s HD kamerou a fotoaparátom a dokonca aj rôzne nepovolené lieky, či psychotropné látky.

"Každá väznená osoba má právo raz za tri mesiace, mladistvá osoba má právo raz za mesiac, prijať balík s vecami osobnej potreby, obsahujúci fotografie, vlastné knihy, časopisy, študijné materiály, potreby na korešpondenciu a iné veci povolené riaditeľom ústavu," povedala Kacvinská

Väzňom okrem zbraní či drog nedoručíte cennosti, alkohol a ani časopisy, ktorými by ste ohrozili ich mravnosť. Hmotnosť balíka však nesmie presiahnuť dva kilogramy. No sú aj výnimky. Za dobré výsledky môžu väzni za odmenu prijať balík do hmotnosti až piatich kíl. V takomto balíku môžete poslať okrem vecí osobnej potreby aj potraviny v originálnom balení, tabakové výrobky a po schválení riaditeľom ústavu aj odev.

Balík je možné doručiť len prostredníctvom pošty a len s príslušným povolením, bez ktorého ho príslušníci zboru nepreberú. "Povolenie na prijatie balíka zasiela väznená osoba prostredníctvom korešpondencie fyzickej, alebo právnickej osobe, od ktorej žiada zaslať balík na riadne vyplnenom predpísanom tlačive," doplnila Kacvinská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy