Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Silný vietor a sneženie mnohým rodinám zničili príbytky
Zdielať na

Silný vietor a sneženie mnohým rodinám zničili príbytky

SLOVENSKO / Obec Helcmanovce má za sebou ťažkú noc. Mnohým rodinám vietor zničil príbytky. Aj tam večer, 30. januára, udrela silná víchrica. Za pár minút fujavice strhlo strechy na piatich domoch. Odtrhnuté časti lietali vzduchom a ohrozovali autá. Plechy na ceste zastavili dopravu. Hasiči s elektrikármi odstraňovali následky dlhé hodiny. Veľmi silný vietor bol aj na Orave a tiež v okolí dediny Ždiar. Dopravu skomplikovalo sneženie pod Tatrami.

Po veternej smršti bola situácia v dedine veľmi vážna. Policajti museli hlavný ťah cez obec uzavrieť. Časti striech boli porozhadzované po celej ulici. "Vybuchlo dačo asi, nevieme. To ako keby blesk bol, alebo niečo také," opisovala dôchodkyňa hluk, keď v susedstve, ale aj nad ich hlavami, strhával vietor strechy. Pri jednom dome strecha prerazila plynovú prípojku. Hrozilo ďalšie nešťastie. "Časť strechy z jedného domu bola na ceste, ktorá odrhla hlavnú prípojku na rodinnom dome. Zabezpečili sme cestu, aby nikto tam nechodil. Natiahli sme vysoký tlak na skrápanie plynu," vysvetlil veliteľ zásahu HAZZ Gelnica, Miroslav Kopáč. Privolaní plynári následne prípojku odstavili.

TV JOJ sa ozvala aj žena, ktorú strhnutá strecha minula iba o vlások. Hororovú situáciu zažila počas cesty do práce "V aute zozadu bolo počuť náraz, zboku som videla v kamarátovom dvore špinavý prach a predo mnou bola ďalšia strecha. Keď som ju uvidela, ani neviem ako, ale otvorila som dvere auta i keď ho posúvalo a vybehla z neho. Za nami lietali plechy, vietor a iskrenie z káblov. Ale keď sa auto po tom prvom náraze hýbalo a ja som uvidela pred sebou ďalšiu strechu a zacítila plyn, tak som vybehla z auta," opísala vodička. Helcmanovčania ešte len dnes začínajú s rátaním škôd. Už pri letmom pohľade je zrejmé, že budú vysoké. Dedina vyhlásila mimoriadnu situáciu. Postihnutým obyvateľom podal pomocnú ruku aj starosta obce.

Veľmi silný vietor bol dlho do večera na Orave

Tisícky domácností ostali bez elektriny. Všetko komplikovalo aj intenzívne sneženie. Situácia bola kritická najmä v Mútnom. Od tretej hodiny poobede tam majú vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Vietor bol taký silný, že bol problém stáť na nohách a všetko zrážal k zemi. Navial až trojmetrové záveje. "Od včera večera je tu 6 kusov techniky, vďaka tomu udržiavame cesty ako vidíte, no situácia sa vyhrocuje," vysvetlil Jozef Blaženák z OÚ Mútne. V mimoriadne ťažko zdolateľnom počasí odhŕňali dedinské cesty. Zaviaty bol aj Bobrov smerom na poľskú hranicu. Vietor vyčíňal aj v Liptovskej Kokave a v Ružomberku strhol prístrešok.

Zlá situácia bola aj na cestách v okolí dediny Ždiar

Snehové jazyky, autá v priekopách a množstvo vozidiel, ktoré sa vracali z Poľska, z lyžovačky, či z nákupov. Toto všetko skomplikovalo situáciu na cestách v okolí dediny Ždiar. Nebyť šikovných chlapov z dediny, ktorí naskákali do traktorov a pluhovali cestu niekoľko hodín, bol by celý úsek nafúkaný snehom.  Starosta Ždiaru vyhlásil mimoriadnu situáciu popoludní. Videl, že áut je aj napriek výzve polície, aby ľudia v takom počasí necestovali veľmi veľa. Zlé to bolo v celom Popradskom okrese a tak cestári, hoci robili, čo mohli, nestíhali hlavný ťah smerom na Poľsko pluhovať "Začali sa vytvárať na hlavnej ceste kolóny, my sme v dedine mali tiež neprejazdné cesty," vysvetlil starosta Ždiaru Pavel Bekeš. Cestárom prišli pomáhať dedinské traktory i miestni súkromníci. Hlavne vďaka nim nezostali vodiči nocovať pod Belianskymi Tatrami. Večer sa sneženie upokojilo a ustál aj veľmi silný vietor. Uzavretú cestu otvorili, pluhovali a čistili celú noc. Rozumní vodiči ju bez problémov zvládli. Oveľa náročnejšia situácia bola v noci medzi Bušovcami a Spišskou Belou. Tam zafúkalo cestu tak, že ju kompletne celú uzavreli až do rána.

Na severe Slovenska sa k silnému vetru pridalo aj sneženie

Pod Tatrami táto kombinácia komplikovala dopravu. Kritická situácia bola najmä v okolí Spišskej Belej. Desiatky áut uviazli v závejoch a vodiči čakali v kolónach niekoľko hodín. Hasiči, cestári i miestni bojovali so závejmi, no nemali šancu. Zapadlo dokonca aj cestárske vozidlo. Podobná situácia bola na Magure. Na počasie doplatila štvorčlenná posádka v Tatranskej kotline, ktorá s vozidlo po šmyku skončila na streche auta medzi stromami. Nikto sa našťastie nezranil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy