Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči z nádrže vysekávali zamrznutého diviaka: Podľa hospodára išlo zrejme o nakazeného jedinca
Zdielať na

Hasiči z nádrže vysekávali zamrznutého diviaka: Podľa hospodára išlo zrejme o nakazeného jedinca

RIMAVSKÁ SOBOTA / Z vodnej nádrže hasiči vysekávali primrznutého diviaka. Z ľadu mu trčal iba chrbát, upozornili na to obyvatelia, ktorí sa tam chodia korčuľovať. Podľa poľovného hospodára mohlo byť zviera vo vode aj niekoľko týždňov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u neho potvrdí nákaza afrického moru.

Mladého diviaka uväznil ľad vo vodnej nádrži Kurinec asi 50 metrov od hrádze. Uhynuté zviera vo vode ostať nemohlo, poľovníci ho ale sami vybrať nevedeli. Nápomocní im boli rimavskosobotskí hasiči. Ľad bol našťastie dostatočne hrubý na to, aby udržal niekoľkých príslušníkov. Tí najskôr motorovou pílou obrezali ľad okolo primrznutého diviaka a kváder vybrali von. Vybrať zamrznutý kváder bolo problematické. Nakoniec sa to ale podarilo.

Odovzdali ho poľovníkom. Podľa hospodára išlo zrejme o chorého jedinca. V okolí našli už niekoľko uhynutých diviakov, u ktorých sa potvrdil africký mor ošípaných. "Ten diviak snaží sa ísť napiť, alebo ochladiť vo vode, tým pádom, že on je zoslabnutý, tak padne a bohužiaľ ostáva vo vode," vysvetlil poľovný hospodár Koloman Demeter. Odoberú z neho vzorku a pošlú na rozbor do laboratória. S najväčšou pravdepodobnosťou sa ale aj u tohto jedinca potvrdí nákaza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy