Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poisťovne zaplatili desiatky miliónov eur za telemedicínu. Pandémia prinútila lekárov pracovať na diaľku
Zdielať na

Poisťovne zaplatili desiatky miliónov eur za telemedicínu. Pandémia prinútila lekárov pracovať na diaľku

SLOVENSKO / Desiatky miliónov eur doteraz zaplatili zdravotné poisťovne lekárom za výkony takzvanej telemedicíny. Pandémia totiž prinútila ordinácie pracovať a pomáhať na diaľku. Kým niektorí ľudia preferujú osobný kontakt, iným takýto prístup nevyhovuje.

Dlhé čakanie v čakárňach lekárov sa za posledné roky zmenilo na dlhé čakanie na telefónnych linkách. Pandémia zmenila fungovanie mnohých lekárov, nielen obvodných, ale i špecialistov. Väčšina z nich ordinovala aj vďaka technológiám.

"Telemedicína je u nás vnímaná zle, lebo len telefonicky môžem konzultovať svojho lekára. Na druhej strane máme aj pacientov, ktorí si to aj celkom pochvaľovali, vedeli sa dohodnúť s lekárom, vedel ich navigovať," uviedla Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

"Viac ako sedemdesiat percent výkonov telemedicíny nám vykazujú všeobecní lekári pre dospelých," povedala Eva Péterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

"Najčastejšie komunikovali lekári elektronicky so svojimi pacientmi v Košickom a Prešovskom kraji, najmenej bola využívaná telemedicína v Trenčíne a Trnave," priblížila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union, Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

V rámci telemedicíny je lekárom preplácaná napríklad konzultácia zdravotného stavu cez e-mail, telefonický hovor alebo SMS, ďalej konzultácia stavu pacienta cez videohovor, výkon predpisu elektronického receptu a tiež krízová psychoterapeutická intervencia. Len v najmenšej poisťovni zaznamenali nárast až o 258% takýchto nákladov.

"Kým v roku 2020 sme zaplatili za výkony telemedicíny približne 280-tisíc eur, vlani to už bolo vyše milióna," uviedla Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Tie náklady mesačne sa pohybovali od polmilióna eur, do zruba jeden a pól milióna eur za celé pandemické obdobie 18 miliónov eur," povedal hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera, Matej Štepiansky.

Absolútne najviac zaplatila za výkony telemedicíny štátna zdravotná poisťovňa. "V roku 2020, od apríla, uhradila za výkony telemedicíny v ambulantnej sfére viac ako 13 miliónov. V roku 2021 to už bolo viac ako 20 miliónov," potvrdila Eva Péterová.

Nielen pacienti, ale aj odborníci upozorňujú, že telemedicína je v skutočnosti niečo úplne iné, ako telekonzultácia a podpísanie lieku na diaľku, ako to poznáme teraz.

"Telemedicína bude mať v budúcnosti zelenú. Dá sa používať v rôznych medicínskych oblastiach, len na ňu nie sme pripravení," dodala Mária Lévyová.

Moderná telemedicína dokáže pacienta monitorovať na diaľku a vyhodnocovať jeho aktuálny zdravotný stav. Míľovými krokmi takto napreduje napríklad telekardiológia či teleneurológia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy