Polojasno
22°
Bratislava
Nie je vojna ako vojna: Teraz už stačí len pár klikov na klávesnici a je možné narušiť infraštruktúru krajiny
Zdielať na

Nie je vojna ako vojna: Teraz už stačí len pár klikov na klávesnici a je možné narušiť infraštruktúru krajiny

SLOVENSKO / Mnoho z nás má ešte v živej pamäti ráno, keď sa ľudia zobudili a z okna videli delo sovietskeho tanku. Najmä pobaltské štáty sa obávajú opätovnej agresie Ruska. Avšak v súčasnej dobe netreba doniesť ťažkú techniku, stačí len pár klikov na klávesnici a tak zrušiť celú infraštruktúru krajiny. Hrozby kyberútokov už rieši aj naša krajina.

Slovenské orgány varujú, že nielen tanky, ale aj kyber útoky na naše technológie a infraštruktúru, taktiež dezinformačná kampaň cez "alternatívne média" môžu spôsobiť chaos na energetických sieťach, ale aj v našich hlavách. 

"Môžem povedať, že tá súčasť kyberobrany zachytáva na každodennej báze. Robíme opatrenia, ktoré vieme a sme na tom relatívne dobre," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. "Každá infraštruktúra, ktorá patrí do kritickej si rieši tieto veci nielen na báze predikcie ale aj vo všeobecnosti. Kybernetické útoky sú fenoménom tejto doby," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

"Nárast kybernetických útokov je pomerne značný ale netrúfam si hodnotiť v akom stave je kybernetická bezpečnosť na Slovensku," povedal analytik infosecurity.sk Matej Spišák. Veľkým problémom sú aj alternatívne média, ktoré šíria dezinformácie. "Šíri sa dezinformačná kampaň, ktorá môže ovplyvniť politikov aj voličov," uviedol Spišák. 

"Rezort diplomacie má za sebou kybernetickí útok, takže vieme, že je to mimoriadna záležitosť. Vieme aj, že takéto útoky sa využívajú namiesto vojny. Verím, že všetky vojny sa nám podarí oddialiť," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

A najväčší kritik z radov koalície napríklad voči obrannej zmluve so Spojenými štátmi hovorí jasne. "Som rád, že sme v roku 2004 do NATO vstúpili," povedal poslanec Peter Kmec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy