Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensku chýbajú mladí lekári pre dospelých a deti, lenže za ambulanciu musia niekedy zaplatiť desaťtisíce eur
Zdielať na

Slovensku chýbajú mladí lekári pre dospelých a deti, lenže za ambulanciu musia niekedy zaplatiť desaťtisíce eur

SLOVENSKO / Na Slovensku nám stále chýba viac ako 550 lekárov pre dospelých a pediatrov. Pričom priemerný vek tých, ktorí ambulujú je čoraz vyšší. Mladí lekári sa do tohto sektora až tak nehrnú.

Pre tých, ktorí by si ambulanciu aj radi otvorili, je najideálnejšou cestou odkúpenie už zabehnutej ordinácie po dosluhujúcom lekárovi v dôchodkovom veku. Tí si však za to častokrát pýtajú nemalé peniaze. Najcennejšia pritom nie je ordinácia ako taká, ale pacienti, ktorí pod ňu spadajú. Podľa zákona však zdravotné dokumentácie nesmú byť predmetom predaja ani kúpy.

"Ja som atestovala zo všeobecného lekárstva, ale nie je možné prebrať ambulanciu, resp. len za veľké peniaze ak má človek "šťastie". Aj preto sa vraciam na interné," uviedla lekárka na svojej sociálnej sieti. 

"Mladý lekár nemá také finančné prostriedky aby mal na odkúpenie lekárskej praxe," povedala lakárka.

Sumy za odkúpenie sa pohybujú rádovo aj v niekoľkých desiatkach tisíc eur. Za niektoré zabehnuté ordinácie s veľkým množstvom pacientov si odchádzajúci lekár vie vypýtať pokojne aj viac ako 100 tisíc eur.

"Pokiaľ sa odchádzajúci a nastupujúci lekár dohodnú na takzvanom odstupnom za ambulanciu, je to vlastne predaj a odkúpenie obchodnej spoločnosti, čo je podľa zákona legitímne a nikomu mu v tom nie je môžné brániť," vyjadril sa hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja, Tomáš Szalay.

"Moji mladí kolegovia sú nútení, ak si takúto ambulanciu chcú prebrať, požičať peniaze z banky, čiže berú si pôžičky. Otvárať vlastnú ambulanciu sa toho času veľmi neoplatí," priblížila lekárka.

Často to trvá aj niekoľko rokov, kým začínajúca ambulancia pre všeobecného lekára začne byť zisková.

"Videli sme niekoľko takých príkladov aj v našom kraji, keď toto lekári skúsili a po roku, po dvoch mali príliš málo pacientov na to, aby to bolo sebestačné. A jednoducho ich museli živiť ich manželskí partneri, lebo to bola stratová činnosť. Tomuto sa chce začínajúci lekár vyhnúť, a preto diskutujú o možnom prevzatí existujúcej ambulancie," doplnil Szalay.

Najcennejšia teda nie je ordinácia ako taká, ale pacienti, ktorí pod ňu spadajú, keďže za každého jedného dostáva obvodný lekár každý mesiac kapitácie.

"Treba však zdôrazniť, že zdravotná dokumentácia pacienta v žiadnom prípade nie je a nemôže byť predmetom kúpy a predaja," uviedol hlavný lekár Prešovského samosprávneho kraja, Martin Jakubov. 

"Určite neodporúčame mladým začínajúcim lekárom, aby odkupovali ambulancie, ale aby sa prišli poradiť na Bratislavský samosprávny kraj. Ako bonus je, že mladý začínajúci lekár dostane od Bratislavského samosprávneho kraja štartovací bonus vo výške 5 000 eur," uviedol hovorca Bratislavského samosprávneho kraja, Michal Feik. Szalay uviedol, že si vie predstaviť, ak by dotácie boli vyššie. 

Vyššia finančná motivácia by mohla prísť vďaka Plánu obnovy už na budúci rok.

"Tí lekári, ktorí si otvoria prax v okrese, kde nie je lekár, alebo ľudia, ktorí tam žijú majú sťaženú dostupnosť budú mať od roku 2023 aj príspevok do výšky 60 tisíc eur," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Zuzana Eliášová.

Tam, kde je o lekárov najväčšia núdza, sa častokrát noví nehrnú. Obce im pritom ponúkajú zabehnuté ordinácie s množstvom pacientov zadarmo a navyše aj rôzne benefity.

 "V mojom okrese je väčšina lekárov už v dôchodkovom veku. A ja do budúcna mám v pláne otvoriť úplne novú ambulanciu bez kapitovaných pacientov ale je to finančne veľmi náročné. Ale verím, že v konečnom dôsledku to pacient ocení," povedala lekárka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy