Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zálohovací systém PET fliaš spustený. Majitelia menších potravín majú obavy
Zdielať na

Zálohovací systém PET fliaš spustený. Majitelia menších potravín majú obavy

BRATISLAVA / Od nového roka ekologickejšie na Slovensku, ale najmä čistejšie prostredie v našej krajine. Do každodenného života sa vracia vrátenie fliaš, nielen sklenených, ale aj plastových a plechoviek. Za každú vrátenú fľašu dostanete 15 centov a odľahčíte krajinu od odpadov.

Práve dnes sa na Slovensku oficiálne spustil nový systém zálohovania plastových fliaš a hliníkových plechoviek. Staré obaly nápojov sa vymenia za nové, už označené písmenom Z. Tie budú o 15 centov drahšie, no tieto peniaze dostanete naspäť, keď prinesiete do predajne prázdny obal.

"Veď ich vyťahujú potápači naozaj aj z plies. Konečne prestanú pribúdať nové," konštatoval na začiatku besedy minister životného prostredia Ján Budaj. Na Slovensku sa každý rok predá viac ako miliarda PET fliaš a stovky miliónov plechoviek s nápojmi. Zálohový systém by mal zabezpečiť, aby sa namiesto bezohľadného vyhodenia navrátili do predajní a boli znovu použité. "V tých krajinách, kde už zálohový systém beží, v EÚ, sa ukazuje, že tzv. littering, voľne pohodené PET fľaše takmer vymizli z prírody. Toto predpokladáme aj na Slovensku, podobné skúsenosti majú aj kolegovia z Litvy," povedal PR riaditeľ organizácie Natur-Pack Marek Brinzík.  

Nezabudnite, ak chcete získať zálohu späť, fľaša musí byť označená písmenom Z. "Z znamená zálohujem/ možno práve tí, ktorí ich ľahostajne vyhadzovali ich budú ochotne zbierať. Za každú, ktorá bude mať Z, spotrebiteľ dostane 15 eurocentov," vysvetlil minister Budaj. Vo februári by mala byť zverejnená mapa všetkých odberných miest, ktorých počet rastie.

​V malých predajniach bez automatov zostane príjem a kontrola zálohovaných nádob na pleciach predajcov. V obci Rokytov pri Humennom pre majiteľa malých potravín zálohovanie znamená problémy s uskladnením, no hlavne komplikácie s následným odvozom. "Podľa toho, ako sa to nazbiera, to budem odvážať do HE. Hodina a pol, ktorá je pre ma nezaplatená. Plus 10 eur na naftu tam a späť, aby som sa zbavil PET fliaš a plechoviek," konštatoval majiteľ potravín Viktor Bača. S recykláciou pritom súhlasí, no zvýšeným nákladom by sa rád vyhol. "Nejak zmluvne so štátom, za určitý počet fliaš by sa to odviezlo, a aby bola kompenzácia," navrhol majiteľ menších potravín Bača. Prechodné obdobie potrvá do 1. júla 2022. Dovtedy by sme si mali zvyknúť na to, ako správne vracať nádoby. "Je veľmi dôležité, aby sa fľaša aj plechovka vrátila na odb. miesto v pôvodnom tvare, nestlačená, s vrchnáčikom a s čitateľným kódom./Buďte prosím ústretoví voči pracovníkom predajní... postupne to spolu vyladíme," odkázala Lucia Morvay, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy správcu zálohového systému. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy