Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turci sa môžu popýšiť: V akej oblasti na nich nemáme?
Zdielať na

Turci sa môžu popýšiť: V akej oblasti na nich nemáme?

SLOVENSKO / TURECKO / Turecko má povesť bezpečnej krajiny. Aj preto tam turisti chodia veľmi radi. Svoj podiel na tom majú policajné zložky, ktoré sa tešia veľkému rešpektu a dôvere. Turci na svoje policajné zložky nedajú dopustiť.

"Pokladám Turecko za bezpečnú krajinu. Vidieť aj relatívne vysoký počet policajtov v uliciach miest. Turecko má 84 miliónov obyvateľov, je to veľká krajina," uviedol veľvyslanec SR v Turecku Ján Pšenica. Samotní Turci si svoje policajné zložky chvália. U nás to tak veľmi nie je.

"Cítime sa tu bezpečne a nezažívame žiadne problémy negatívneho postoja ľudí voči policajtom," povedal turecký podnikateľ Durmus Armagan. "Doteraz sme nemali s políciou veľké problémy, také, že by sa to až dostalo do televízie. Dôvera v políciu je tu dosť vysoká," upresnil ďalší turecký podnikateľ Faik Keskin.  

V tureckom Side to chodí inak ako na Slovensku 

Policajný systém v Turecku funguje úplne inak ako na Slovensku. Ich právomoci sú viazané na lokalitu. Podľa veliteľa polície v oblasti Side do jeho práce nesmie nikto zasahovať. Polícia je tam rozdelená na viacero častí. Základná polícia rieši len menšie priestupky.

"Následne je tu takzvaná "žandarma" a "polic". Čo sa týka žandarmy je to niečo ako naša bežná polícia. Veliteľ má na starosti určitú oblasť, za ktorú zodpovedá a nikto by sa mu nemal motať do jeho prípadov alebo do toho čo majú rozrobené. Doťahujú si to až do konca," vysvetlila Diana, Slovenka žijúca v Turecku.

Napríklad len v oblasti Manavgat má žandarma 8 staníc. V celom Turecku ich je 2 100. "Medzi najčastejšie trestné činy, ktoré tu sú, ide o malé hádky, ktoré končia útokom nožom a podobne. Ale nedochádza tu k takým vážnym trestným činom, ktoré by končili naozaj vraždou alebo zabíjaním sa priamo na ulici," povedala Diana.  

Bezpečnosť veľkomiest verzus malebných turistických oblastí 

K závažným skutkom dochádza skôr vo väčších mestách ako je Istanbul alebo Ankara. "Kde naozaj zabezpečiť bezpečnosť v takom veľkomeste, kde žije napríklad 18 až 20 miliónov obyvateľov, je o niečo náročnejšie," upresnila Diana. 

Jednoduchšie je to s turistami obľúbených lokalitách, ako napríklad v antickom Side. Tam je 110 kamier, ktoré monitorujú celé prostredie a k dispozícii majú aj 1 000 vojakov a 1 000 policajtov. Policajný systém je veľmi prepojený aj s hotelmi. Posledný rok riešili 300 podnetov. "Bežne sa tu pohybujem večer aj po polnoci a naozaj je to tu niekedy bezpečnejšie ako v našich mestách na Slovensku," dodala Diana. 

Vieme Turecku konkurovať? 

V slovenskom policajnom zbore je to ale úplne inak. "My tu máme líniové riadenie v podmienkach policajného zboru a v ozbrojených bezpečnostných zboroch je spravidla líniové alebo hybridné. Iné sa nedá, pretože tu sú vzťahy subordinácie. Tu keď sa hore vydá nejaký pokyn, tak na poslednom obvodnom oddelení musia vedieť, aký je ten pokyn, ktorý musí byť jasný a zrozumiteľný. A tak sa dajú nastavovať centrálne opatrenia na celom teritóriu," informoval prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Štefan Hamran. 

A zatiaľ čo náš policajný zbor trpí veľkou podzamestnanosťou a len v Bratislave chýba 500 policajtov, v Turecku je to presne naopak.

Byť patriotom sa tureckej polícii vypláca

"Veľa tureckých mužov chce byť policajtom. To vyplýva z toho, že sme veľkí patrioti a je to pre nás veľká úcta. Ale nie každý môže, lebo nespĺňa kritéria na to," povedal Armagan. "Vyplýva to aj z toho, že tu stále máme aj povinnú vojenskú službu a kladieme dôraz na bezpečnosť," potvrdil Keskin.  

Dokonca im rastie aj počet policajtiek

"Bolo tu v poslednom období viacero útokov na ženy, a preto sa prijali silnejšie opatrenia. A aj tie ženy chcú ukázať svoju silu, a preto sa hlásia do policajného zboru," vysvetlil Armagan . 

V Turecku sú ale stále miesta, kde sa neodporúča cestovať. "Napríklad na hranici so Sýriou," upresnil Pšenica. Okrem toho Turci sú oveľa disciplinovanejší ako Slováci. Antivaxerov veľmi nemajú. "Nejaký masívny protest voči opatreniam si nepamätám za posledné obdobie," na záver dodal Pšenica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy