Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neplatíš dane? Nebudeš šoférovať! Novela platí už takmer dva roky
Zdielať na

Neplatíš dane? Nebudeš šoférovať! Novela platí už takmer dva roky

BRATISLAVA / Už takmer dva roky majú daniari eso v rukáve pri riešení nezaplatených exekúcií. V prípade, že v štátnej pokladnici nebude všetko vyrovnané, sa dlžníci môžu rozlúčiť s vodičským preukazom.

Nová forma exekúcie nabrala v minulom roku na obrátkach. Len k októbru boli odobraté viac ako dve tisícky oprávnení, čo výrazne prekonalo 668 prípadov z predvlaňajška. Je nutné povedať, že od marca do septembra 2020 zákon zastavil vymáhanie daňových nedoplatkov, tento stav sa však počas ďalších vĺn pandémie nezopakoval.

"Daňový exekútor je zo zákona povinný vymáhať každý nedoplatok, ak ich suma v úhrne za všetky dane presiahne 170 eur," vysvetlila Martina Rybanská, hovorkyňa finančnej správy. Daňový úrad dlžníka vopred upozorní exekučnou výzvou, v prípade neuhradenia príde príkaz príslušnému policajnému zboru odobrať "vodičák". Ten bude vrátený až po splatení akýchkoľvek záväzkov.

Takýto postup však nefunguje vo všetkých prípadoch. "Daňový úrad môže uplatniť exekúciu zadržaním vodičského preukazu len daňovým dlžníkom, ktorí sú fyzickými osobami, nakoľko právnická osoba nemôže byť držiteľom vodičského oprávnenia," uviedla Lucia Mihoková zo Slovenskej komory daňových poradcov. Výnimkou sú takisto aj vodiči z povolania, ktorí by odobratím preukazu prišli o možnosť vyrovnať akékoľvek dlhy.

Podobnú zbraň majú v rukách už 12 rokov aj súdni exekútori, a to v prípade neplatičov výživného. Používajú ju však len v naozaj krajných prípadoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy