Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Centrum aktívneho starnutia umožnilo športovať 200 seniorom
Zdielať na

Centrum aktívneho starnutia umožnilo športovať 200 seniorom

BRATISLAVA / Slávna FTVŠ-ka sa už nezameriava len na mladých študentov. O zlepšenie fyzickej kondície seniorov nad 60 rokov sa stará nový projekt - centrum aktívneho starnutia.

Jedným z cieľov projektu je poskytnúť starším ľuďom príjemné prostredie, ktoré v bežných posilňovniach často nenachádzajú. Kompetentní sa však takisto snažia vyvrátiť viaceré stereotypy. "Pri senioroch sa tradične za pohyb považujú len aeróbne aktivity ako prechádzka, beh či bicyklovanie, no ukazuje sa, že práve silové cvičenia sú veľmi podstatné. Treba ich špeciálne nadávkovať čo sa týka intenzity zaťaženia, odporu, počtu sérií a počtu opakovaní," uviedol profesor Dušan Hamar z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

Už teraz sa do programu prihlásili dve stovky ľudí a čoskoro bude otvorený ďalší nábor. "Program prevencie a podpory zdravia trvá desať týždňov, pričom obsahuje pohybovú a vzdelávaciu časť. Seniori s lepšou či horšou kondíciou, po prípade nejakými zdravotnými problémami, sa môžu smelo prihlásiť," povedal vedec z FTVŠ Ján Cvečka.

Okrem toho sú však výskumníci z fakulty zvedaví aj na samotné fyzické zručnosti aplikantov. "Robila som vstupné testy, bolo tu asi 200 ľudí, išlo o rýchlu chôdzu, sed-ľahy a bicyklovanie na čas," vysvetlila jedna z účastníčok programu, Mária Choreňová. Seniori dostávajú aj rady ohľadom možných aktivít v domácom prostredí a tipy na správnu výživu. Priamo na mieste sa môžu tešiť na fyzioterapiu, masáže, bazén či posilňovňu.

Celé centrum aktívneho starnutia funguje z eurofondov, čo znamená, že ľudia nad 60 rokov môžu využívať všetky výhody bezplatne. Nachádza sa v areáli Univerzity Komenského, a tak je súčasťou projektu aj výskum. Ten funguje v spolupráci s kolegami vo Viedni, pričom rakúska strana poskytla aj svojich seniorov. V prípade súhlasu budú vedci monitorovať individuálny progres, ktorého výsledky môžu pomôcť pri ďalších programoch. "V neposlednom rade nás zaujímajú aj mechanizmy zmien, analyzujeme aj svalové biopsie a na mikroskopickej báze skúmame dianie v bunkách," vyhlásil Dušan Hamar.

Už teraz sa iniciatíva teší veľkému úspechu, seniori s radosťou predlžujú svoje aktívne roky. "Som hyperaktívna, nechcem sa chváliť, no myslím si, že ani niektorí študenti nie sú takí ohybní ako ja," s úsmevom uzavrela 73-ročná Mária.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy