Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Kde nájdu mestá a obce peniaze na ceny energií?
Zdielať na

Kde nájdu mestá a obce peniaze na ceny energií?

SLOVENSKO / Ťažkú úlohu mali obce a mestá v závere roka 2021. Vzhľadom na zvýšenie cien energie a plynu museli upravovať už schválené rozpočty. Spomínané položky totiž narástli aj o 300 percent a viac. Odpoveď na otázku, kde na to vziať, sa im nehľadala ľahko.

Keď otvoril starosta Šarišského Jastrabia dodatok k zmluve, ktorá mu prišla z elektrárni, vedel, že ich bude čakať veľmi náročný rok. "V roku 2021 to bolo 58 eur a v roku 2022 to bude 233 eur. To znamená, že ide o navýšenie o takmer 400 percent," konštatoval starosta obce Šarišské Jastrabie Emil Rešetár. 

Skúsia šetriť na verejnom osvetlení

Dedina Šarišské Jastrabie, okres Stará Ľubovňa, má približne 1 500 obyvateľov. Ekonomicky ich to síce nepoloží, no budú musieť premýšľať nad tým, ako a kde peniaze ušetriť, potrebujú 20 000 eur. Zrejme sa začne šetriť na verejnom osvetlení. "Budeme musieť zvažovať to, že či celú noc budeme svietiť, či dajme tomu od tej 11-tej, dajme tomu do tej 3-tej, 4-tej rána nebudeme tie svetlá vypínať," povedal Rešetár. Chýbajúce peniaze chcú ušetriť aj zo spolufinancovania projektov a uberú zrejme aj z plánovaných obecných rekonštrukcii.

Nielen MHD sa tiež zdraží

Podľa odhadu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) až 80 percent z 2 900 samospráv bude musieť v tomto roku platiť vyššie ceny za energie, no a šetrenie formou vypínania verejného osvetlenia tak môže byť iba začiatkom. "Napríklad vyššie poplatky v zariadeniach sociálnych služieb, vyššie ceny cestovného v MHD, pretože MHD je v mnohých mestách práve nastavené na trolejové vedenie a nákup drahej elektriny. Samosprávy majú obrovský problém, pretože bez energií nebude môcť fungovať takmer 7 000 budov," oznámil ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.  

To, čo doteraz ušetrili, aj tak minú na energie

Peniaze, ktoré chceli ušetriť zateplením budov, budú musieť v tomto roku aj v Okoči, okres Dunajská Streda, minúť na zvýšené ceny energií. "Doteraz sme míňali okolo 100 000 eur na energie, a momentálne to bude stáť, povedzme, že trojnásobok," komentoval starosta obce Okoč László Polák. Nový kontrakt s dodávateľmi plynu a elektriny načrie hlbšie do obecnej kasy. "My sme ho uzatvorili na dva roky. Tá cena je viac ako dvojnásobne vyššia na plyn a na elektriku, momentálne 4-násobnú cenu tam máme," poznamenal Polák. 

Teraz čakajú na výsledky rokovaní, ale svietiť sa musí. "Aj Rimania už mali verejné osvetlenie, tak my to musíme zabezpečiť. Máme nové lampy, nové svietidlá, pokúsime sa šetriť. A uvidíme, že ako vychádzajú tie faktúry, ktoré budeme priebežne dostávať od dodávateľov," vysvetlil Polák. 

Dá sa hovoriť o kríze energií? Kto bude v mínuse?

Aktuálna situácia pripomína krízu z rokov 2007 až 2010. A samosprávy navyše riešia neľahkú dilemu. "Akým spôsobom obstarať elektrinu alebo plyn na rok 2022? Vyhlásia súťaž a do tej súťaže sa nemusí vôbec nikto prihlásiť, pretože ceny tak rapídne skáču, že žiadna firma nechce byť víťazom obstarávania, ak zistí, že v priebehu roka nezarobí a skôr bude v mínuse," informoval Kaliňák. Enormný nárast cien energií prekvapili aj samosprávu v Lipanoch na východe Slovenska. Za plyn budú po novom platiť trojnásobok toho, čo doteraz. "Náklady boli asi 54 000 eur, nová cena je trojnásobná až 156 000 eur. Ak by sme boli ešte možno deň, dva zaváhali a sledovali sme ten vývoj a cena by sa bola vyšplhala v eurách až cez 200 000 eur, čiže toto nie je normálny trh," upozornil primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík. 

Peniaze, žiaľ, prioritne nepôjdu na opravu komunikácií

Je to takmer suma, za ktorú len nedávno zrekonštruovali kompletne cesty na troch uliciach v meste. Mesto budúci rok plánovalo predaj pozemkov pri aquaparku a peniaze vložiť do rozvoja. Teraz budú z toho musieť financovať zvýšené náklady na energie. "V prvom rade budeme musieť myslieť na plyn a potom budeme musieť rozmýšľať, kde zobrať na opravu komunikácií," vysvetlil prioritu mesta Jánošík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy