Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nezabudnite, dnes je Svetový deň Alzheimerovej choroby
Zdielať na

Nezabudnite, dnes je Svetový deň Alzheimerovej choroby

Zdroj: OlsenWeb

Alzheimerova choroba patrí medzi desať hlavných smrteľných ochorení

Pravdepodobným pôvodcom Alzheimerovej choroby je proteín tau. Jeden z popredných odborníkov na Alzheimerovu chorobu na svete Michal Novák z Neuroimunologického ústavu SAV v roku 1993 ako vedúci tímu na univerzite v Cambridge objavil molekulovú podstatu zlyhania tau proteínu pri tomto ochorení.

Novák zistil, že tau proteín pri Alzheimerovej chorobe zmení svoju štruktúru a tým aj funkciu a začne komunikovať s celým radom nesprávnych bielkovín. Okrem toho blokuje aj "svojich zdravých bratov", čo má za následok vážne poruchy pamäti.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí demencia Alzheimerovho typu medzi desať hlavných smrteľných ochorení. S prehlbujúcim sa starnutím obyvateľstva riziko vzniku tohto ochorenia rastie.

Aj keď Alzheimerovu chorobu zatiaľ nie je možné úplne vyliečiť, v súčasnosti dostupná terapia dokáže postup tohto ochorenia výrazne spomaliť, čím sa dá zabrániť devastácii osobnosti chorého a priniesť pacientovi a jeho rodine vyššiu kvalitu života.

Na dosiahnutie maximálneho efektu liečby je potrebné včas zachytiť prvé príznaky ochorenia. Pri prvotnom podchytení pacientov s podozrením na Alzheimerovu chorobu zohrávajú kľúčovú úlohu príbuzní a praktickí lekári, čo umožňuje ľahšie diagnostikovanie prvých príznakov ochorenia a nasmerovanie pacienta k špecialistovi – psychiatrovi alebo neurológovi.

Alzheimerova choroba je postupné degeneratívne ochorenie mozgového tkaniva. Spôsobuje postupnú a nezvratnú stratu mentálnych funkcií a je hlavnou príčinou demencie vekovo starších ľudí.

Odborníci predpokladajú, že na vzniku ochorenia sa podpisujú faktory genetické i vplyvy životného prostredia.

Neurodegeneratívna choroba nesie meno podľa nemeckého psychiatra a neuropatológa Aloisa Alzheimera (1864-1915). Na začiatku 20. storočia skúmal mozog starších ľudí s demenciou. V roku 1906 popísal prvýkrát anatomické poruchy, ktoré pozoroval na mozgu 51-ročnej pacientky. Bola postihnutá nielen demenciou, ale trpela aj halucináciami a poruchami orientácie. V roku 1911 Alzheimer konštatoval rovnaké príznaky aj u ďalšej pacientky.

Alzheimerova choroba sa vyskytuje prevažne v populácii vekovo starších ľudí. K prejavom choroby patria poruchy pamäti, jazykových a rečových schopností, narušenie zrakovej i priestorovej orientácie, poruchy intelektuálnych funkcií, zmeny osobnosti, poruchy spánku či depresívne až úzkostné nálady.

Alzheimerova choroba sa ešte stále nedá vyliečiť, aj keď už odborníci vedia spomaliť jej vývoj. Popri farmakologickej liečbe sa využívajú aj psychoterapeutické postupy a tréning psychických funkcií a rôznych zručností.

Na európskej úrovni sa touto problematikou zaoberá mimovládna organizácia Alzheimer Europe (AE), ktorej partnerom je aj Slovenská Alzheimerova spoločnosť. Cieľom AE je zlepšiť starostlivosť a liečbu pacientov. Z dlhodobého hľadiska sa AE chce stať koordinačným a informačným centrom pre všetky organizácie v Európe, ktoré sú aktívne v tejto oblasti.

Na Slovensku sa problematikou Alzheimerovej choroby zaoberá napríklad nezisková organizácia Nadácia Memory a jej Centrum Memory, založená v roku 1994. Ďalej sa danej problematike venuje občianske združenie Slovenská Alzheimerova spoločnosť či Neuroimunologický ústav SAV. Na Slovensku trpí týmto ochorením približne 50.000 ľudí, na celom svete asi 25 miliónov.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy