Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Matematika už nie je najmenej obľúbeným predmetom na školách, hovoria o tom výskumy
Zdielať na

Matematika už nie je najmenej obľúbeným predmetom na školách, hovoria o tom výskumy

BRATISLAVA / Najnovšie výskumy hovoria o tom, že dnešní školáci sa matematiky obávajú oveľa menej ako ich rodičia. O matematike sa hovorí ako o kráľovnej vied a tí, ktorí mali šťastie, že objavili jej čaro, ju nachádzajú v každodennom živote.

Aj slávni matematici ako bol Pytagoras, Euklides, Zenón a ďalší, boli viac filozofmi ako matematikmi. Pozorovaním bežného života dospeli k objavu zákonitostí, ktoré sú dnes v učebniciach. A práve o nich aktuálne vyšla zaujímavá kniha s názvom: Matematici, ja a ty.

Pre mnohých dospelých bola matematika hrozným strašiakom a mali z nej žalúdočné kŕče. Ani dnes už nie je matematika všeobecne obľúbeným predmetom, ale už vraj ani strašiakom.

"Posledné výskumy hovoria o tom, že matematika nepatrí k tým neobľúbeným predmetom," povedal matematik, filozof a autor kníh Peter Bero. 

Za posledných tridsať rokov sa vo vyučovaní tohto predmetu urobilo veľa zmien. Mnohé školy prešli napríklad na vyučovanie matematiky podľa Hejného metódy, ktorá je menej akademická a viac praktická a hravá.

"Učiteľ nedokáže nikoho nič naučiť, iba to dieťa sa môže niečo naučiť," vyjadril sa Bero. 

Riadené aktívne učenie a hravú, zážitkovú matematiku už dlhodobo propaguje aj docent Peter Bero.

"Môžete k tomu pristupovať naozaj ako v detektívke, ako k hľadaniu odpovedí na celkom vtipné zaujímavé otázky z bežného života," priblížil matematik, filozof a autor kníh. 

Deti sa bežne stretávajú s matematikou už útlom veku. "Pracuje so zlomkami, ktoré sú vyučované v 7. ročníku," potvrdil Peter Bero.

Matematiku robil nedostupnou viac-menej jej komplikovaný jazyk. Nový prístup je viac o rozvoji matematického myslenia a intuície, ako o vzorcoch a poučkách.

" Matematici sú o tej intuícii, hľadať cesty, súvislosti, hľadať súvislosti v javoch okolo nás," povedal Peter Bero. 

Známi slávni historickí matematici neboli len matematikmi, ale predovšetkým filozofmi a celkom praktickými cítiacimi ľuďmi. Takto ich popisuje autor tejto knihy Matematika, ja a ty.

"Pytagoras sa veľmi zaoberal hudbou, hľadal, prečo niektoré tóny súznejú a iné nie," vysvetlil Bero. 

Vnímal aj harmóniu všetkých nebeských telies a hľadal v tom zákonitosti. Archimedes, napríklad, bol zas celkom praktickým človekom s celostným myslením.

"Objavil zákonitosti kladky," priblížil Bero. 

Newton zas bol viac chemikom ako fyzikom. Tieto významné historické postavy v tých dobách pozorovali matematiku v bežnom živote, ktorý žili a v prepojení na iné vedné disciplíny.

"Matematika je súčasť psychológie, biológie, enviromenatlistiky," doplnil Peter Bero. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy