Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pád lavíny vo Veľkej Fatre: Masa snehu sa okolo poludnia uvoľnila z vrchu Krížna a strhla so sebou ľudí
Zdielať na

Pád lavíny vo Veľkej Fatre: Masa snehu sa okolo poludnia uvoľnila z vrchu Krížna a strhla so sebou ľudí

VEĽKÁ FATRA / Na vrchu Krížna spadla lavína. Obrovská masa snehu, ktorá miestami dosahovala až osem metrovú výšku, strhla dvoch mužov. Ich kamarátovi sa podarilo rútiacej sa lavíne tesne vyhnúť a rýchlo privolal pomoc. Do ťažko dostupného terénu vyrazili horskí záchranári.

​Chlapi z horskej záchrannej služby aj lavínové psy popoludní vyrazili do náročného horského terénu. Na Krížnej sa odtrhla lavína. 300 metrová masa snehu sa zosunula do Suchej doliny. "Je to náročný terén, veľmi strmý svah asi 70 stupňov," hovorí lesník Ján Gazdarica. 

V tom čase boli na Krížnej traja skialpinisti. Dvoch z nich lavína zasiahla. Miestami dosahoval sneh hĺbku až 8 metrov. Tretí z mužov lavíne iba zázrakom unikol, kamaráti zmizli pod snehom, a preto volal pomoc.

Do ťažko prístupného terénu leteli dva záchranárske vrtuľníky z Banskej Bystrice aj Žiliny. K miestu, kde lavína spadla odviezli horských záchranárov. Na Krížnej pomáhali aj poľskí kolegovia s ďalším vrtuľníkom. "Celkovo 13 záchranárov a 5 psov vyviezli, plus lekár," informuje hovorkyňa  Air-Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková.

Záchranári spod veľkej kopy snehu vyslobodili telo prvého zo skialpinistov. Muž (46) z Banskej Bystrice žiaľ nemal žiadnu šancu prežiť. "Lekár skonštatoval smrť, po zhruba dve a pol hodinách ho našli," hovorí Hopjaková.

Druhý, 47-ročný muž zo Zvolena, ktorého lavína zmietla nateraz zostáva nezvestným. Horskí záchranári preto budú v pátraní pokračovať počas dňa. Je tu riziko odtrhnutia ďalšej lavíny, ktorú by v tme nebolo vidieť a ohrozila by aj samotných záchranárov. "Každý rok tam niečo spadne, ale väčšinou v jarnom období," tvrdí Gazdarica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy