Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Až 8-tisíc Slovákov si od januára sadlo za volant pod vplyvom alkoholu. V ktorom kraji ich bolo najviac?
Zdielať na

Až 8-tisíc Slovákov si od januára sadlo za volant pod vplyvom alkoholu. V ktorom kraji ich bolo najviac?

SLOVENSKO / Až 8-tisíc Slovákov si od januára sadlo za volant pod vplyvom alkoholu. Takmer polovica nafúkala cez jedno promile a štvrtina z celkového počtu spôsobila vážnu nehodu. Alkohol je na Slovensku drogou číslo jeden. V celosvetovom meradle sme v užívaní alkoholu na deviatom mieste.

V priemere každý deň zastavia policajti na Slovensku 24 vodičov, ktorí si sadnú za volant pod vplyvom alkoholu. Podľa štatistík, najviac vodičov pod vplyvom alkoholu policajti zastavili za prvých desať mesiacov tohto roku v Žilinskom kraji a to okolo 1900. Podobný počet mali aj vlani. Najmenej vodičov, ktorí si vypili a sadli za volant, zastavili policajti v Trenčianskom a Bratislavskom. Ich počet sa pohybuje okolo 300 za prvých desať mesiacov. Celkový počet nezodpovedných vodičov, ktorých policajti zastavili tento rok na Slovensku je alarmujúci. "Za 10 mesiacov tohto roka evidujeme 4 060 prípadov požitia alkoholu u vodičov motorových vozidiel do 1 promile a 3 920 prípadov nad 1 promile," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

A to hovoríme len o vodičoch, ktorých policajti zastavili. Celkový počet ľudí, ktorí si bez výčitiek svedomia sadnú za volant pod vplyvom návykovej látky môže byť v skutočnosti aj dvojnásobný. "Počet odsúdených osôb za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky sa nám za posledné dva roky drží plus mínus niekde na tej hranici 4 500 osôb, vo väčšine prípadov ide o alkohol. Keby sme sa rozprávali o nejakých iných drogách alebo toxických látkach, tak tam sa to pohybuje niekde okolo stovky," informuje hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Čo je zaujímavé, medziročne stúpol počet odsúdených žien, za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky o stovku. "Faktom je, že prevažná väčšina z týchto prípadov bola riešená trestným rozkazom - okolo 4000 bez odporu. Zároveň, čo sa týka uložených trestov, vo väčšine to bola podmienka, prípadne peňažný trest a samozrejme zákaz viesť motorové vozidlo," hovorí Bubla.

Pokiaľ patríte k vodičom, ktorí si povedia, že im sa nič nemôže stať, keď si len trošku vypijú a len "trošku" pošoférujú, prestaňte takto rozmýšľať. Čísla hovoria jasne a najbližšie zastaviť môžu policajti práve vás. "Alkohol u vinníka nehody bol zistený v 1 255 prípadoch. Pri nehodách pod vplyvom alkoholu zomrelo 22 osôb, ťažko sa zranilo 70 a ľahko 344 osôb," hovorí  Bardyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy