Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Africký mor ošípaných straší poľovníkov, varujú pred katastrofou
Zdielať na

Africký mor ošípaných straší poľovníkov, varujú pred katastrofou

HUMENNÉ / Zatiaľ čo minulý rok museli počas lockdownu poľovníci pušky odložiť, súčasné uznesenie vlády povolilo lov aj napriek zákazu vychádzania. So šírením afrického moru ošípaných tak budú môcť bojovať.

"V rámci vlastného okresu môže každý poľovať vo svojom revíri - zameriavať sa na lov diviačej zvery a aktívne vyhľadávanie kadáverov," povedal hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. V režime OTP dokonca boli povolené aj spoločné poľovačky, čo lovcom poskytuje ideálne podmienky na boj s nebezpečnou nákazou. "Je to dobré rozhodnutie, lebo vidíme, že mor sa šíri a všetko sa to nedá vyriešiť individuálne. Čiže ak sú povolené, tak sa určite strelí viac kusov," obhajoval rozhodnutie vlády Pavol Zaťko, predseda OPK Humenné.

Samozrejmé je, že akékoľvek povolenia sú podmienené aktuálnou situáciou, pričom opatrenia sa tentokrát netýkajú len koronavírusu. "Okresy Humenné a Snina sú zaradené do pásma PART II. ako nárazníková zóna a vzhľadom na to, že tu bol výskyt afrického moru ošípaných, tu nemôžeme konať ani spoločné poľovačky ani skúšky poľovne upotrebiteľných psov," dodal Zaťko.

Problémom však je aj premnožená raticová zver, len od marca do októbra padlo 45 tisíc diviakov. "Začíname sa pohybovať v číslach, ktoré sme mali v rekordnom roku 2019. Veríme, že táto výnimka pomôže v tom, aby sme ich ulovili čo najviac," prehlásil Kaššák. Podľa odborníkov situácia s morom stále nie je zvládnutá, pričom následky rozšírenia nákazy by mohli byť katastrofálne. "Akonáhle by sa to vo veľkochove objavilo, tak by šlo o nevyčísliteľné škody. Jeden diviak môže zničiť tisícky malých prasiat, musel by sa zlikvidovať celý chov,uzavrel Pavol Zaťko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy