Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smrť po vypití nelegálneho alkoholu. Policajti zaistili neznámu tekutinu aj zariadenie na výrobu liehu
Zdielať na

Smrť po vypití nelegálneho alkoholu. Policajti zaistili neznámu tekutinu aj zariadenie na výrobu liehu

POLTÁR / Policajti varujú verejnosť, najmä z okresu Poltár. Každý, kto si zakúpil alkohol z nelegálnej pálenice, by mal zvážiť jeho konzumáciu. Tento týždeň totiž v obci Ozdín zomrel muž, u ktorého predbežná pitva potvrdila prítomnosť metylalkoholu. Ten spôsobuje vážne zdravotné problémy až smrť.

45-ročný muž žil sám a podľa miestnych obyvateľov denne popíjal alkohol. Tento týždeň ho bez známok života našiel jeho sused. "Zakvačil sa kapucňou o konár, mikina sa mu vytiahla. Tak som odzipsoval. Otvorené oči. Mŕtvy. Stuhnutý bol. Hneď som volal záchranku," povedal obyvateľ Ozdína. 

Na prvý pohľad jeho úmrtie vyzeralo ako prirodzená smrť. Pitva ale odhalila prítomnosť nebezpečného a veľmi jedovatého metylalkoholu. "Ide o látku, ktorej užitie spôsobuje vážne zdravotné komplikácie, ktoré môžu mať až fatálne následky. O tejto vážnej skutočnosti súdny lekár ihneď informoval políciu," povedal hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Petra Kováčiková. 

Už pár hodín po výsledkoch pitvy policajti v jednom z rodinných domov vykonali domovú prehliadku. Nelegálnu pálenicu objavili v tej istej obci odkiaľ pochádzal nebohý muž.

"Vďaka rýchlej činnosti kriminalistov, ako aj pohotovej súčinnosti s prokuratúrou sa podarilo zistiť miesto, odkiaľ by mohla nebezpečná látka pochádzať," uviedla Kováčiková. Našli tam nielen zariadenie na výrobu liehu, ale zaistili aj 80 litrov neznámej tekutiny. Tú ešte skúmajú experti. Zatiaľ nie je potvrdené, či nebohý muž užil alkohol práve z tejto nelegálnej pálenice. 

"Čiže neviete odkiaľ mal ten alkohol, ktorý popíjal? Nie, neviem," povedal obyvateľ Ozdína. Policajti sa domnievajú, že zákazníkov, ktorí si kúpili alkohol s obsahom nebezpečných látok môže byť viac. Apelujú na nich, aby zvážili jeho konzumáciu. 

"Môžu byť v ohrození zdravia, resp. života," povedala Kováčiková. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestné činy usmrtenie, ako aj nedovolenú výrobu liehu. Metanol vzniká pri kvasných procesoch a najčastejšou formou otravy touto látkou je požitie falšovaného alkoholu alebo zmesi, ktoré ho obsahujú. Dlhoročný odborník preto odporúča navštíviť certifikované pálenice. 

"Keď sa zohreje kvas, začne sa odparovať a touto rúrou uteká para hore do chladiča.
Metyl je dokázané, že je ťažší ako etyl a on spadá späť. Táto výška je dôležitá. Padá späť do kotla a s odpadom odchádza preč," vysvetlil majiteľ pálenice Tibor Albert. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy