Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tragédia v Kentucky: Tornádo si vyžiadalo najmenej 70 obetí
Zdielať na

Tragédia v Kentucky: Tornádo si vyžiadalo najmenej 70 obetí

WASHINGTON / Značné škody a obete na životoch spôsobila vlna silných búrok s tornádami v centrálnej časti Spojených štátov. Guvernér Kentucky Andy Beshear ráno vyhlásil, že na juhozápade tohto štátu pravdepodobne zahynulo najmenej 70 ľudí. Obete ohlásili aj úrady v štátoch Arkansas, Missouri a Tennessee a bez mŕtvych sa nezaobišiel ani pád strechy jedného zo skladov spoločnosti Amazon v Illinois.

"Domnievame sa, že bilancia obetí tejto udalosti prekročí 70 až 100 životov," povedal Beshear novinárom CNN na rannom brífingu. Podľa neho búrka v Kentucky spôsobila najničivejšia tornáda v histórii štátu. Najsilnejší veterný vír prešiel dráhu najmenej 365 kilometrov.

"Správy sú skutočne srdcervúce. Bola to jedna z najdesivejších nocí v dejinách Kentucky a niektoré oblasti boli zničené tak, že sa to ani nedá slovami popísať," povedal guvernér, ktorý vyhlásil núdzový stav a mobilizoval národnú gardu.

​Drastické škody hlási desaťtisícové mesto Mayfield. V čase, keď tornádo naplno udrelo, bolo v tamojšej továrni na sviečky asi 110 ľudí. Živel zničil budovu a odniesol strechu, podľa guvernéra panujú obavy, že na mieste sú desiatky mŕtvych.

Videá a fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú obraz totálnej skazy. Z niektorých budov v Mayfielde ostali len hromady sutín, na uliciach bolo vidieť množstvo zničených áut zavalených troskami. Tornádo na juhozápade Kentucky bolo jedným z mnohých pozorovaných v častiach amerického juhu a stredozápadu. 

Bez dodávok prúdu je kvôli tomu teraz vyše 250-tisíc domácností. Nebezpečenstvo pritom stále nepominulo, búrkový systém siahajúci od Louisiany po Ohio sa posúval na východ a prinášal silné sneženie do oblasti Veľkých jazier.

Ďalšie tornádo zasiahlo v noci obec Monette na severovýchode Arkansase, kde zničilo domov pre seniorov. Zariadenie malo kapacitu zhruba 90 lôžok a v troskách bolo uväznených 20 ľudí. Starosta mesta Bob Blankenship, že v Monette kvôli tornádu zomreli najmenej dvaja ľudia.

V neďalekej obci Leachville zomrela žena, ktorá po príchode búrky nestihla uniknúť zo supermarketu, povedal televízii CNN miestny šerif. Ďalšie úmrtia evidovali v súvislosti so zrútením budovy východne od St. Louis v štáte Missouri, píše AP. Úrad pre krízové ​​situácie štátu Tennessee následne oznámil troch mŕtvych v súvislosti s extrémnym počasím. K skladu firmy Amazon v meste Edwardsville v Illinois sa podľa AP zišli desiatky vozidiel záchranárov po tom, čo sa zrútila jedna zo stien objektu. Nebolo ihneď jasné, koľko ľudí bolo vo vnútri, keď sklad zasiahla silná búrka či tornádo. Podľa šéfa miestnej polície Mikea Fillbacka záchranári na mieste našli dvoch mŕtvych a ďalej prehľadávajú trosky.

Podľa stanice CNN platila výstraha pred silnými búrkami na území, kde žije zhruba 55 miliónov Američanov. Najvyšší stupeň výstrahy sa vzťahoval na časti štátov Arkansas, Tennessee, Missouri, Kentucky a Illinois. Tornáda sú považované za obzvlášť nebezpečné, keď prichádzajú v nočných hodinách.

"Podľa štatistík pri nočných tornádach zomiera dvakrát viac ľudí, než pri tornádach cez deň," uviedol meteorológ Dave Hennen. Nočné tornáda sú častejšie v štátoch Arkansas, Tennessee či Kentucky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy