Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ceny energií rastú. Regulačný úrad už oznámil, aké budú za plyn a najnovšie zverejnil aj ceny za elektrinu
Zdielať na

Ceny energií rastú. Regulačný úrad už oznámil, aké budú za plyn a najnovšie zverejnil aj ceny za elektrinu

BRATISLAVA / Ceny energií pre domácnosti od budúceho roka poskočia. Regulačný úrad ako prvé predstavil maximálne ceny plynu. Domácnosti, ktoré ním vykurujú, si zaň mesačne priplatia do 20 eur. Pri elektrine to bude predbežne o 14. Opozícia si myslí, že vláda nekoná a chce opäť zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Energie pritom dražejú v celej Európe.

"Ten nárast bol mimoriadny najmä v posledných mesiacoch a úrad ho minimalizoval spriemerovaním trhových cien za posledných 12 mesiacov," povedal hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. 

Napriek tomu ide v porovnaní s týmto rokom, poznačeným covidom, o značný nárast. "Ide to až do výšky 200 eur ročne, takže sú to výrazné pálky," uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Kým domácnosti, ktoré na plyne len varia, si nárast ceny takmer ani nevšimnú, pri ohreve vody a vykurovaní môže mesačná platba stúpnuť aj o takmer 20 eur. Regulátor stanovuje maximálnu cenu plynu. Znamená to, že dodávatelia môžu z vlastnej iniciatívy ponúknuť odberateľom aj nižšie ceny. "Prípadne môžu od odberateľov žiadať, aby im nižšie ceny plynu ponúkli, prípadne môžu zmeniť svojho dodávateľa," uviedol Igaz. 

Zdražie aj elektrina a to približne o 4 eurá. Pri vykurovaní a ohreve vody až o vyše 14 eur. Spolu s ňou pôjde hore aj účet za teplo. "Môže to byť naozaj porovnateľné s cenami, o ktoré sa zvýšia ceny plynu pri dodávke k rodinným domom," povedal Badida. 

Opozičný Smer za zdražovaním energií vidí najmä nečinnosť vlády a v parlamente chce preto zvolať mimoriadku. "My sa musíme začať baviť tu na Národnej rade o tom, čo sa deje s cenami energií," uviedol Róbert Fico. 

"Každý, kto hovorí, že rast cien energií sa dá ovplyvniť, je klamár, pretože o tom rozhoduje trh," povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Jedna vec je však spomínaný trh a druhá zasa rôzne poplatky za prenos a distribúciu.

"Sme našli a predstavili balík opatrení, vďaka ktorým dokážeme tieto poplatky znížiť o sumu približne 400 mil. eur," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

Zdražovanie energií nemusí byť zďaleka konečné. Stačí, ak sa ich cena na trhoch bude naďalej šplhať do výšin. Ak sa predĺži vykurovacia sezóna a k tuhej zime sa pridá politika, ceny na trhoch sa udržia na rekordných výškach.

"Môžeme očakávať ešte navýšenie cien domácností v roku 2022 a potom v 2023," dodal Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy