Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prímestská doprava v bratislavskej župe je stále problematická. Naďalej chýbajú vodiči
Zdielať na

Prímestská doprava v bratislavskej župe je stále problematická. Naďalej chýbajú vodiči

BRATISLAVA / Prímestská doprava v bratislavskej župe je naďalej žalostne nedostatočná. Samosprávny kraj dal víťazovi verejného obstarávania termín do konca týždňa, podľa zmluvy potom môžu nasledovať výrazné, až desaťtisícové sankcie. Doterajší dopravca ponúkol pomoc, ktorú ale podmieňuje zrušením súčasnej zmluvy. A ľuďom na autobusových zastávkach preteká pohár trpezlivosti.

Firma, ktorá doteraz prevádzkovala známe červené autobusy vraví, že ponúka župe pomocnú ruku. Ktorékoľvek z možných riešení je však aj právne mimoriadne zložité. "Župan by musel ukončiť zmluvu s novým dopravcom, legislatívne nie je nič iné možné, alebo spraviť za 7 dní priame rokovacie konanie, alebo riešiť interného dodávateľa alebo spoločný podnik," hovorí predseda predstavenstva Slovak lines. 

Župa však súčasnú zmluvu rušiť nemieni

"Pán župan sa vyjadril jasne minulý týždeň: Game over pre Slovak lines," hovorí Labant. "Slovak lines už pred pol rokom svoju ponuku dala a súťaž prehrala," informuje hovorkyňa BSK Lucia Forman. 

Víťaz vo verejnom obstarávaní však zjavne nerátal s tým, že k nemu neprejde dostatočný počet vodičov od konkurencie. "To je situácia, na ktorú sme sa nemohli pripraviť," tvrdí hovorkyňa Arriva Slovakia Petra Helecz. "Je predpoklad, že v tomto týždni by už 20-25 minibusov mohlo začať jazdiť v tých najhorších linkách," informuje generálny riaditeľ Arriva Slovakia László Ivan. 

Nepríjemné chvíle s autobusmi, tak ľudí v okolí Bratislavy čakajú ešte minimálne najbližšie dni

"Župa dala 9 dní, veríme, že k citeľnému zlepšeniu príde... ak sa tak nestane, BSK je pripravený podniknúť kroky, najmä v podobe kompenzácie cestujúcich, ktorí tým utrpeli najviac," tvrdí Forman. 

"Absolútne chápem situáciu týchto rodín, ocitli sme sa v tejto situácii všetci nepríjemne, verte mi, aj my trpíme týmto stavom, samozrejme nie tak ako tie rodiny," hovorí Ivan. "By som chcel vyzvať všetkých cestujúcich, aby si na vodičoch nevybíjali neg. skúsenosť, takisto u vodičov nového prepravcu, tí nemôžu za vzniknutú situáciu," tvrdí Labant. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy