Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestovný ruch na Liptove je na kolenách. Je potrebné zaočkovať ešte tisíc ľudí nad 50 rokov
Zdielať na

Cestovný ruch na Liptove je na kolenách. Je potrebné zaočkovať ešte tisíc ľudí nad 50 rokov

LIPTOV / Náš druhý najnavštevovanejší región, Liptov, je momentálne čierny. A cestovný ruch je na kolenách. Podľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov, je jedinou cestou zmeniť v automate čiernu farbu okresu Liptovský Mikuláš na bordovú a zmierniť tlak na nemocnice. Na to treba zaočkovať asi tisíc ľudí nad 50 rokov.

Aj preto očkovali v nákupných centrách v Liptovskom Mikuláši. Záujem o očkovanie bol obrovský. Očkovacie tímy vyrazia aj do okolitých dedín.

Vladimír Lengvarský, MINISTER ZDRAVOTNÍCTVA:

"My otvárame vo veľa mestách, dnes, aj na budúci víkend sa očkuje v dvoch veľkokapacitných centrách v Liptovskom Mikuláši," potvrdil minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský.

Navyše Liptovská organizácia cestovného ruchu ponúkla až do konca novembra Liptákom nad 50 rokov, ktorí sa zaočkujú, bezplatný jednodňový skipas, alebo vstupenku do vodného parku.

"Očkujeme v dvoch nákupných centrách - vakcínou Janssen, vakcínou Pfizer," povedala organizátorka očkovania, Soňa Šuláková .

"Chceme v prvom rade ochrániť životy aj nádej na zimnú dovolenku pre celé Slovensko. Od cestovného ruchu je tu závislých viac ako tisíc rodín, ktoré sa reálne boja o svoju existenciu," vyjadrila sa hovorkyňa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov, Katarína Šafarínová.

Niektorí podnikatelia v gastre v Demänovskej doline sú natoľko zúfalí, že zvažujú, že zavrú svoje podniky. 

"Podľa súčasného covid automatu turista z Bratislavy si síce môže zalyžovať zaočkovaný s obmedzeniami, ale my musíme dať stravu cez okienko, ubytovať sa nedá, lebo sú povolené len služobné cesty, takže halušky môže zjesť len v aute," povedal konateľ reštaurácie a kaviarne, Richard Tomáš.

Čierna farba okresu likviduje aj taxikárov, ktorí majú menej zákazníkov. A takisto aj práčovne, upratovacie služby, dodávateľov pekárenských výrobkov, či mäsa.

"V minulosti nám robilo 7 áut, dnes sme radi, že máme dve- tri autá, ak vôbec majú prácu," potvrdila majiteľka taxi služby Dana Kubovčíková.

"My sme dodávateľská zložka práčovňa pre hotely a penzióny. Zasiahlo to aj nás priamoúmerne s počtom turistov na Liptove klesá naša produkcia," povedal Miroslav Lapák, podnikateľ v práčovníckej oblasti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy