Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci rokovali o daňovej reforme. Igor Matovič si myslel, že si príde len s pár ľuďmi vypiť kávu
Zdielať na

Poslanci rokovali o daňovej reforme. Igor Matovič si myslel, že si príde len s pár ľuďmi vypiť kávu

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič dnes rokoval v centrále SaS o svojich návrhoch daňovo-odvodovej reformy. Práve postoj liberálov môže byť rozhodujúci, či a v akom rozsahu zásadné zmeny prejdú. Zvyšné koaličné strany v podstate jeho predstavy podporujú.

Minister Matovič predstavil už tri diely projektu, ktorý nazval daňová revolúcia. Prvou chce podporiť rodiny s deťmi, druhá má zlepšiť komplikovaný systém zdaňovania práce, a tretia by firmám znížila daň z príjmu na 19 percent. Dnes v Liberálnom dome nenarazili na žiadne neprekonateľné problémy a dohodli sa, že budú pokračovať v odborných analýzach. 

Jednotlivé body postupne preberali. Debata mala byť priateľská a konštruktívna. 

"Prišiel som sem s tým, že popijeme si kávu s dvomi, tromi ľuďmi. A zrazu plná sála, čiže odhadom 30- 40 ľudí, ktorí mali fundované otázky. Prebrali sme ich možno 20- 30 dosť do hĺbky. Rovnako sme si dohodli ďalšie stretnutie a môj pocit je taký, že to cítime veľmi, veľmi podobne" vyjadril sa expremiér a minister financií Igor Matovič. 

"Naozaj sa treba pozrieť na jednotlivé čísla a prepojenia s tými opatreniami," vyhlásil minister školstva, vedy, výskumu a športu, Branislav Gröhling. 

"Daňovo-odvodová reforma je chápaná ešte aj so sociálnym rozmerom, takže je to tak obšírne," priblížil podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky, Milan Laurenčík.

Richard Sulík na rokovaní nebol, avšak v ekonomickom tíme SaS má silné slovo aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec. Slovensko podľa neho nevyhnutne potrebuje modernizáciu daňového systému, pretože posledné zásadné zmeny sa robili pred 18 rokmi.

"Dohodli sme sa, že sa tu stretávame o týždeň opäť nad ďalšou sadou otázok. Takže tá diskusia pokračuje a vidíte, že sme všetci vysmiati a vytešení, že je zatiaľ konštruktívna," povedal Ján Oravec.

Zdá sa, že táto téma je pre koalíciu naozaj dôležitá, pretože súčasťou trojhodinového rokovania bol aj predseda vlády. "Poctivá, odborná, konštruktívna diskusia - takto si predstavujem politiku pre ľudí," vyjadril sa k téme premiér Eduard Heger.

Ďalšie pokračovanie tohto príbehu by malo byť už 22. novembra, kedy sa Igor Matovič chystá predstaviť zmenu pravidiel pre živnostníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy