Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Fabriky chcú predísť problémom vo výrobe: Nezaočkovaní nepôjdu na služobné cesty
Zdielať na

Fabriky chcú predísť problémom vo výrobe: Nezaočkovaní nepôjdu na služobné cesty

BRATISLAVA / Šéfovi českej Škodovky dochádza trpezlivosť. Automobilka prijíma opatrenia a rozhodnutia voči zamestnancom, ktorí sa odmietajú očkovať. Nepôjdu napríklad na služobné cesty. Situácia je v Česku alarmujúca, no na Slovensku ešte horšia.

Vo fabrike sa stále zvyšuje počet infikovaných. Napriek tomu, že závod motivuje zamestnancov 80 eurami a odvozom domov po vakcinácii, zaočkovanosť je okolo 60 percent. Šéf automobilky sa pre denník e15 vyjadril, že nebudú už nikoho nútiť očkovať sa, ale sprísnia pre nich podmienky. "Riešime napríklad prístup do objektov závodného stravovania. Na to bude potrebné očkovanie, alebo negatívny test. Taktiež žiadny z našich neočkovaných zamestnancov už nemôže ísť na pracovnú cestu," vyjadril sa šéf automobilky ŠKODA AUTO Thomas Schäfer.


Pomerne prísne pravidlá, čo sa týka služobných ciest, majú u nás v rafinérii Slovnaft. Striktné pandemické pravidlá platia aj pri ďalších pracovných programoch. "Keď sa organizujú nejaké workshopy, tak sú čoraz častejšie iba pre zaočkovaných," vysvetlil hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Vo fabrike mali za posledné tri týždne aj firemnú vakcináciu. Podľa hovorcu spoločnosti, koho vedeli, toho už presvedčili: "Komunita slovnaftárov je zodpovedná. Zaočkovanosť je niekde na úrovni 75 percent. Po prirátaní tých, ktorí ochorenie prekonali, sa postupne blížime k nejakej kolektívnej ochrane."

Na východe je situácia oveľa horšia

"Zaočkovaných je niečo vyše 52 percent našich zamestnancov, čo určite nie je to číslo, ktoré by sme si priali," vyjadril sa hovorca U.S. STEEL Košice Ján Bača. Jedným dychom dodáva, že už vyskúšali všetko, čo sa dá, aby ľudí presvedčili. Nútiť, ale nikoho nemôžu. Tlačiť nechcú ani u najväčšieho zamestnávateľa, vo Volkswagene. Zamestnanci majú dobre nastavené zdravotné benefity a fabrika pomohla aj s očkovaním, hoci extra čísla to neprinieslo. "Možnosť dať sa zaočkovať komfortne v závode, spolu s rodinnými príslušníkmi, využilo vyše 450 ľudí," vysvetlila hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová

​Slovensko je priemyselná krajina, kde státisíce ľudí nemôžu pracovať z domu, ale musia chodiť do výrobných hál. So zhoršujúcou sa situáciou Konzílium odborníkov uvažuje aj nad odporúčaním povinného očkovania zamestnancov. "Nevylučujeme, že by sme išli aj touto cestou. Cieľom je zvýšiť zaočkovanosť, ktorá je veľmi nízka," dodala členka Konzília odborníkov Alena Koščálová. To by však chcelo zmenu legislatívy a na niečo podobné zatiaľ vôľa nie je. "Sme za to, aby očkovaní boli zvýhodnení, ale sme proti tomu, aby sa niekto musel očkovať povinne," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. K podobným krokom už ale pristúpili v mnohých krajinách. Zamestnávatelia sa zároveň stále častejšie stretávajú s hnevom a otázkami zaočkovaných. A to hlavne, prečo majú kvôli tým, ktorí sa odmietajú zaočkovať, čeliť rôznym obmedzeniam.

kon

Súvisiace články

Najčítanejšie správy