Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Heger na východe: V Humennom sa ho opýtali aj to, prečo nemajú kanalizáciu
Zdielať na

Premiér Heger na východe: V Humennom sa ho opýtali aj to, prečo nemajú kanalizáciu

OKRES HUMENNÉ / Premiér Heger prišiel na východ, aby hovoril o rozvoji tohto regiónu. Obyvatelia sú však skeptickí, chýba im základná infraštruktúra.

"Posledné štátne kravy na Slovensku sa nachádzajú v Uliči. Ak sa o nich štát nedokáže postarať..." naznačil starosta spomínanej obce. V nej sa nachádza najväčší zamestnávateľ v regióne - štátny podnik LPM Ulič. Jeho zamestnanci počúvajú v súvislosti s reformami o znižovaní ťažby a boja sa o svoju prácu. Upokojiť sa ich pokúsil štátny tajomník ministerstva životného prostredia. "Je na mieste, aby sme regiónu ponúkli alternatívu pre odlesňovanie, ktoré môže strategicky ohroziť zdroj pitnej vody. Nič sa však neudeje náhle," povedal Michal Kiča.

Premiér nechce, aby sa o investíciách rozhodovalo z Bratislavy, zásadné slovo by mali mať ľudia v regióne. "Veľmi ma mrzí, že sa začala šíriť atmosféra strachu. Ak máme robiť reformy proti ľuďom, tak to bude bezo mňa. Nie sú na to, aby sa žilo horšie, ale aby sa žilo lepšie," prehlásil Eduard Heger. O rozdelení financií bude rozhodovať výberová komisia, ktorá sa bude skladať z domácich obyvateľov. 

"Dobrá správa je, že v porovnaní s eurofondami nemáme žiadne spolufinancovanie, dokážeme vykryť všetky náklady projektu, pokiaľ budú oprávnené," informovala riaditeľka plánu obnovy, Lívia Vašáková. Severovýchod Slovenska má problém s odchodom mladých ľudí do zahraničia, Heger však chce kontrovať finančnou dotáciou. "Prichádzame s obálkou so šiestimi miliardami a chceme, aby boli efektívne využité," vyhlásil predseda vlády.

Toto však nie je jediným problémom, ktorý trápi daný región. "24 obcí v okrese Snina nemá vodovod, 28 je bez kanalizácie," povedal predseda Strategicko-plánovacieho regiónu Snina, Pavol Zajac. Premiér si od viceprezidenta Európskej komisie vypočul, že tento región už peniaze na vodovod a kanalizáciu dostal. Vybudované mali byť do roku 2014. "Boli tu vlády, ktoré peniaze minuli a nepostavili to, čo mali. Musíme hľadať iné zdroje na budovanie kanalizácie a vodovodu, lebo plán obnovy na to nie je. Je to však priorita, ktorou sa zaoberáme," uviedol Eduard Heger.

Aj keď Národný park Poloniny patrí k jedným z najcennejších území na Slovensku, v náštevnosti je na spodku. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že reformami nevymýšľajú nič nové, no príklady správneho fungovania hľadali za našimi hranicami. "Inšpirujeme sa Poľskom a ich modelom fungovania. Alebo Maďarskom, kde územie štátu obhospodaruje jeden subjekt. Túto reformu sme mali spraviť 30 rokov dozadu, už mohlo byť viac pracovných miest," uzavrel Michal Kiča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy