Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Šokujúce je to, čo je na nahrávke. Šokujúce je to, že to niekto nahrával. Dva pohľady na jednu nahrávku
Zdielať na

Šokujúce je to, čo je na nahrávke. Šokujúce je to, že to niekto nahrával. Dva pohľady na jednu nahrávku

BRATISLAVA / Mediálna senzácia okolo podozrivých stretnutí politikov, advokátov a podnikateľov má pokračovanie. Jedni riešia, čo odpočúvaní ľudia na uniknutých nahrávkach rozoberajú, druhí zasa ako je možné, že nahrávky vôbec vznikli a tretí ako mohli uniknúť zo spisu. Čo z toho je trestné, a kto ponesie zodpovednosť, zatiaľ nevedno.

Nahrávky, ktoré otriasajú politickou scénou mali vzniknúť na poľovníckej chate pri obci Čifáre. Chát je tam niekoľko – niektoré sú dokonca štátne. K miestu vedie dlhá asfaltová cesta. Len pár metrov od dediny je na nej osadená závora a zákaz vjazdu. "Väčšinou na večer prechádzajú veľké autá BMW, Porsche," vyjadril sa obyvateľka obce. 

Polícia oficiálne išla po pytliakoch, no narazila na exponované osoby, a tak odpočúvala a monitorovala ďalej. To považuje za problém jeden z nahratých ľudí – advokát Marek Para. "Prečo sa v tých nahrávkach pokračovalo, keď je zrejmé, že sa nerozdeľovali nejaké zajačie pacičky," reagoval advokát Para. 

Väčšina politikov však rieši obsah videí, ktoré zverejnil portál aktuality.sk. Na videách má Robert Fico diskutovať s advokátmi o stave toho ktorého konania. Robert Kaliňák mal zase konzultovať svoju blížiacu sa výpoveď na NAKA. Nahrávky sú aktuálne už súčasťou spisu Očistec. Vyšetrovatelia ich tam pridali v snahe dosiahnuť predĺženie väzby pre Tibora Gašpara, ktorého syn na stretnutiach konzultoval tiež. Do tejto chvíle nie je jasné – ako sudca nahrávku vyhodnotí – rozhodnutie v Banskej Bystrici stále nepadlo. 

Nahrávky majú dokazovať aj úniky informácií z vyšetrovania – paradoxne sa to však stalo aj teraz – pri nahrávkach z chaty. A to si už dal preveriť generálny prokurátor a zaujíma to aj šéfa polície a advokátsku komoru. "Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka dňa 26.10.2021 vydal pokyn na preverenie úniku obrazovo - zvukových záznamov, vyhotovených orgánmi činnými v trestnom konaní na poľovníckej chate, ktoré boli dňa 25.10.2021 uverejnené v médiách," informoval hovorca GP Dalibor Skladan. "Pevne dúfam, že to neuniklo z policajného zboru, a ak áno a nájdeme tú osobu, tak podrobíme ich detektoru," vyjadril sa dočasne poverený šéf polície Štefan Hamran. 

​Advokát Para tvrdí, že z nahrávok je jasné, že nikoho neovplyvňoval. To, že sa politici radia s advokátmi považuje za normálne a čuduje sa, že sa tomu niekto čuduje: "sa v podstate cez média zverejňujú odkazy, že treba čakať NAKU a šúchať nohami a potom sa niekto čuduje, že sa ľudia stretávajú s trestnými advokátmi." Robert Fico opakovane zdôrazňuje, že nerobil nič nezákonné a nahrávky považuje za útok na opozičného lídra. "Nikto z nás nespáchal žiadny trestný čin, opäť, to je veľmi trápne, pretože príliš sa mi nepáči, keď sa máte pozerať na to, že tam jem nejakú slaninu alebo syr, čo vás je do toho," reagoval Robert Fico. Obsah súkromných rozhovorov komentovať nechcel. Zároveň však koalícii vyslal odkaz: "na druhej strane sa chcem spýtať Borisa Kollára, že či si je istý Boris Kollár, že ho tak isto nemajú nahratého z jeho rodinného domu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy