Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Richard Sulík podá trestné oznámenie na Roberta Fica
Zdielať na

Richard Sulík podá trestné oznámenie na Roberta Fica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD, Robert Fico, na schôdzi Národnej rady SR venovanej odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka prekvapivo nepožiadal ministra o opatrenia k zdražovaniu energií. Bývalého trojnásobného premiéra zaujímalo maturitné vysvedčenie ministra Sulíka a zakúpený ranč v Austrálii.

Fico má informácie, že maturitné vysvedčenie ministra bolo sfalšované. Predsedu Smeru-SD zaujíma aj za koľko kúpil minister Sulík ranč v Austrálii, ako aj kto sú ďalší dvaja jeho vlastníci. "Žiadam o poskytnutie týchto informácií, inak táto schôdza nemá zmysel,“ povedal v pléne Fico.

Richard Sulík vysvetlil kúpu ranču v Austrálii. "Zobral som si úver a založil dva byty. Ktokoľvek sa bude zaujímať, všetko je verejné. A keby sa zaujímali o môj život, všetko viem zdokladovať. A prečo som si kúpil ten ranč? Lebo plánujem na dôchodok dopriať si luxus pár mesiacov v zime stráviť práve tam, aj keď som tam teraz 2 roky nebol," informoval minister hospodárstva. 

"Ja som mal vo svojej práci svoje myšlienky, ja som nemusel mať v literatúre 260 kníh, ja som mal svoje myšlienky v práci," okomentoval záujem Fica o Sulíkove vysvedčenie. Minister hospodárstva uviedol, že jeho maturitné vysvedčenie je v poriadku a školy vyštudoval poctivo. Dokument plánuje Ficovi priniesť aj s úradným prekladom. "Tu ste šliapli vedľa. Možno vás mal pán Bödör, ktorý ma nechal lustrovať, lepšie informovať. Čo si myslíte, že ja som Danko?,” pýtal sa Sulík v pléne.

V návrhu na odvolanie ministra Sulíka je uvedených 5 dôvodov. Jedným z nich je aj podľa Roberta Fica "blamáž" lebo pavilón v Dubaji na EXPO nebol otvorený k 1. 10, ale o 48 hodín neskôr. "Stavebná firma meškala, to je normálne, je to dohľadateľné. K 1.10 neotvorili svoje pavilóny ďalšie krajiny, ale máme k dispozícii trojposchodový pavilón, do ktorého stoja ľudia rady, aby ho videli," okomentoval dôvod Richard Sulík s fotkou, na ktorej je vidieť zástupy ľudí pred slovenským pavilónom. "Ak to je blamáž, že sme 2 dni meškali s otvorením, čo by ste povedali, keby meškáme 12 rokov s diaľnicou D1 do Košíc?" doplnil Richard Sulík. 

Richard Sulík podáva trestné oznámenie na Roberta Fica

Počas vysvetľovania a komentovania dôvodov, ktoré Robert Fico uviedol v odvolávaní Richard Sulík hovoril aj o drogových oslavách v Liberálnom dome strany Sas. "Ja som drogy nikdy neužil. Týmto dňom na Vás podávam trestné oznámenie. Viete, vy o mne rozprávate veci a klamete, ale to čo hovorím ja o Vás je pravda," odkázal Robertovi Ficovi minister hospodárstva.

Blaha prirovnal odpočúvanie políciou k Watergate

K celej situácii o odpočúvaní políciou sa vyjadril aj poslanec Ľuboš Blaha. Prirovnal to k Watergate. "Som si myslel, že okamžite vláda odstúpi po tom, čo sa prevalilo, že odpočúvate lídra opozície," povedal Blaha. 

Smer stiahol návrh na mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Návrh bol aj ako bod prerokovania a hlasovalo by sa dvakrát. Hlasovanie bude len jedno.

Minister hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie na skrachovaného dodávateľa energií Slovakia Energy

Minister hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie na skrachovaného dodávateľa energií Slovakia Energy. "Toto, čo urobili, bolo svinstvo. Bolo to nekorektné, nemorálne a protizákonné,“ zdôvodnil v parlamente počas svojho odvolávania minister Sulík.

Minister hospodárstva tiež prezradil, že okrem štátneho Slovenského plynárenského priemyslu začali ponúkať cenníkové ceny aj ďalší dodávatelia poslednej inštancie, ktorí po Slovakia Energy museli prebrať ich zákazníkov. Ide o ZSE Energia, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika. "Najprv trucovali, ale potom pristúpili k tomu, že bývalým zákazníkom zo Slovakia Energy ponúkajú tiež energiu za ceny, ktoré majú v cenníku. Toto je výsledok opakované náročného vyjednávania,“ povedal Sulík.

Koncom septembra skrachoval na Slovensku jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov energií spoločnosť Slovakia Energy. Tá pri dodávkach elektriny ovládala šesťpercentný podiel trhu v kategórii domácnosti a štvorpercentný trhový podiel pri malých podnikoch. Pri dodávkach plynu ovládala spoločnosť celkovo dvojpercentný trhový podiel. Na Slovensku získala počas trinástich rokov takmer 308-tisíc zákazníkov.

O vyslovení dôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi budú poslanci Národnej rady SR hlasovať zrejme až v stredu, 27. októbra. Predseda parlamentu Boris Kollár o 19:00 ukončil piaty rokovací deň riadnej 48. schôdze parlamentu potom, ako v písomnej rozprave vystúpilo sedem poslancov. Ústne sa do rozpravy ešte prihlásilo päť členov zákonodarného orgánu. Schôdza o odvolávaní ministra hospodárstva bude pokračovať v stredu po 8:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy