Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Už roky sľubujú rekonštrukciu cesty. Jej stav sa nepohol, každým dňom sa zhoršuje
Zdielať na

Už roky sľubujú rekonštrukciu cesty. Jej stav sa nepohol, každým dňom sa zhoršuje

TRENČÍN / Cesta 1/9 pri Trenčíne čaká na rekonštrukciu roky. Vybudovali ju z panelov, ktoré neskôr zaliali asfaltom. Na jej zlý stav upozorňujú vodiči, policajti, ale aj starostovia okolitých obcí. Už stratili trpezlivosť a pohrozili jej blokádou.

"Zmluva o nenávratnom finančnom príspevku pre slovenskú správu ciest vo výške takmer 26 miliónov eur znamená skvelú správu pre motoristov v Trenčianskom kraji. Kritická a notoricky známa panelka je o krok bližšie k modernizácii," uverejnil minister dopravy na svojej sociálnej sieti v marci. Odvtedy sa na ceste nič nezmenilo. Pribudli iba nové výtlky.

"To bolo 13.2. 2008. To si veľmi dobre pamätám, keď bolo prvé oficiálne stretnutie ohľadom tejto cesty," povedal starosta obce Selec, Stanislav Svatik. Už 13 rokov nielen starostom, ale najmä vodičom kompetentní sľubujú rekonštrukciu. Cesta medzinárodného významu sa jej ale ešte nedočkala. "Je to rozbitá cesta, samá jama," potvrdil Peter Mikula, starosta obce Trenčianska Turná. " Bolo tam veľa nehôd je to nebezpečenstvo pre životy ľudí," pokračoval Svatik.

Slovenská správa ciest koncom minulého roka avizovala, že s rekonštrukciou začne o pár mesiacov. Nakoniec musela verejnú súťaž, ktorú vyhlásila, zrušiť. Podľa úradu pre verejné obstarávanie nezadefinovali predmet zákazky jednoznačne a transparentne. V júni tohto roka teda vypísali ďalšiu súťaž. Víťaz je už známy a plánuje cestu opraviť za viac ako 16,5 milióna eur. Skôr ako s ním podpíšu zmluvu, musí to odobriť úrad pre verejné obstarávanie. "Dňa 17.10. vydalo UVO predbežné opatrenie, kde konštatuje, že sa musíme zdržať všetkých úkonov. Oni ale neplynú. Oni prerušili to konanie, ktoré malo bežať len formálne, lebo už raz to celé odkontrolovali" povedal riaditeľ Slovenských správ ciest v Žiline, Ivan Brečka. 

Úrad pre verejné obstarávanie tvrdí, že podnet na začatie konania dostal 27. septembra. "Ohľadom lehôt je potrebné upresniť, že úrad k dnešnému dňu nedisponuje od kontrolovaného kompletnou dokumentáciou. Preto bolo konanie 15.októbra prerušené, úrad v ňom môže pokračovať až keď mu kontrolovaný doručí kompletnú dokumentáciu," priblížila hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie, Janka Zvončeková. 

Starostovia dotknutých obcí stratili trpezlivosť. Napísali list ministrovi dopravy a žiadajú ho o urýchlenú opravu cesty. Ak sa veci nepohnú, sú pripravení zastaviť v tomto úseku dopravu. "Chceme bojovať slušne, ak budeme v zúfalej situácii, tak nevylučujeme blokádu," povedal Stanislav Svatik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy