Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vranovskí starostovia pricestovali do Bratislavy. V Trstenej zablokovali na protest proti reforme zdravotníctva cestu
Zdielať na

Vranovskí starostovia pricestovali do Bratislavy. V Trstenej zablokovali na protest proti reforme zdravotníctva cestu

SLOVENSKO / Na viacerých miestach Slovenska dnes občania vyjadrovali svoju nevôľu nad zámerom ministerstva zdravotníctva optimalizovať nemocnice. Žiaden región sa totiž so svojou nemocnicou nechce rozlúčiť. Starostovia z Vranovského okresu tvrdia, že s nimi ministerstvo nekomunikuje. V Trstenej zase zvažujú hladovku. Prijal ich odporca tejto reformy Boris Kollár.

Starosta z obce Vranov nad Topľou prešli viac ako 300 kilometrov, aby osobne odovzdali petíciu za zachovanie nemocnice. Takmer 33-tisíc podpisov sa rozhodli doručiť osobne, pretože kompetentní s nimi nekomunikujú. "Žiadna spätná väzba, takže preto sme tu," povedala starostka obce Komárany Jana Kráľová. "Nie sme proti reforme, ale nie takýmto spôsobom akým sa momentálne robí," uviedol starosta obce Čierne nad Topľou Vladislav Dvorjak. 

"Za niekoľko mesiacov sa dá zlikvidovať doslova celý okres," povedal prednosta Okresného úradu Vranov nad Topľou Alfonz Kobielsky. "Oficiálne vás žiadame o pomoc pri zachovaní nemocnice v našom okrese," uviedol starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák. "Budeme za vami stáť," uviedol Boris Kollár. 

Proti návrhu o rušení nemocníc dnes protestovali aj v Trstenej. Takmer tisíc ľudí sa zhromaždilo na námestí. "Občan Slovenskej republiky musí mať zabezpečenú akútnu starostlivosť do polhodiny. Nemocnica v Trstenej spĺňa presne toto," povedal riaditeľ nemocnice v Trstenej Marián Tholt. "Nie sme protestom nadšení, ale musíme nejako reagovať," povedal predseda ŽSK Igor Janchulík. Protestujúci zablokovali hlavný ťah do Poľska na jednu hodinu. Ak do 30. októbra nebude ministerstvo zdravotníctva reagovať chce riaditeľ nemocnice držať hladovku. "Snažím sa navštevovať nemocnice a vysvetľovať. V najbližšej dobe tam ale určite vycestujem," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Celý proces optimalizácie je naplánovaný na osem rokov počas, ktorých sa nemocnice transformujú na jednotlivé kategórie. Tie chce ministerstvo zverejniť až po komunálnych voľbách na budúci rok. Reforma musí byť schválená v parlamente kde ministrovi chýba podpora hnutia Sme rodina. Je ale otázne, či sa Lengvarskému podarí presvedčiť Borisa Kollára. "Bude mať šancu ma presvedčiť, keď sa nájde spoločný konsenzus spolu s ľuďmi, ktorí bojujú za zotrvanie nemocnice a keď ja dostanem pokyn, že je to v poriadku, tak môžeme hlasovať," povedal Boris Kollár. "My nechceme znemožňovať prístup k zdravotnej službe ale práve naopak chceme ho zlepšiť," dodal Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy