Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci, ktorí patria medzi posledných svedkov holokaustu, dostali v Dubline vyznamenanie
Zdielať na

Slováci, ktorí patria medzi posledných svedkov holokaustu, dostali v Dubline vyznamenanie

DUBLIN / Dvaja Slováci, ktorí patria medzi posledných žijúcich svedkov holokaustu, dostali v Dubline vyznamenanie. Medzi ocenenými bol aj Jozef Veselský, dnes najstarší účastník SNP, ktorý oslávil úctyhodných 103 rokov.

V budove slovenského veľvyslanectva v Dubline sa odohrala výnimočná udalosť. Dvaja Slováci, ktorí prežili hrôzy holokaustu, dostali špeciálne ocenenie. Jedným z ocenených bol dnes už 103-ročný Jozef Veselský. Najstarší žijúci protifašistický bojovník. Pred komunistami ušiel do Írska. Joe, ako mu všetci hovoria, sa teší dobrému zdraviu. Aj vo vysokom veku si rád vychutná partičku stolného tenisu. "Ja si to veľmi cením," povedal Jozef "Joe" Veselský.

Vyznamenanie dostal aj Tomi Reichental. Prežil peklo koncentračného tábora Bergen-Belsen. Je jedným z posledných dvoch preživších holokaustu v Írsku. "Ja som mal 9 rokov, keď sa to všetko odohralo. Ja som jeden z tých najstarších svedkov," vyjadril sa Reichental. Ocenenie prevzali z rúk nášho veľvyslanca v Dubline. "V prípade Joa aj Tomiho, obidvaja sú to osobnosti, ktoré niečo znamenali a ktoré urobili veľa nielen pre Slovensko, ale aj pre šírenie dobrého mena, pre dobré vzťahy," skonštatoval veľvyslanec SR v Írsku Igor Pokojný. Na ceremónii boli prítomní aj zástupcovia írskej politickej reprezentácie a zahraniční diplomati.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy